IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Николов: Ефективността на контрола над обществените поръчки ще се засили

Промените в ЗОП засягат откриването на процедурите, условията за участие и изискванията към изпълнението на поръчките, поставени от възложителите

13:44 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаква се повишаване на ефективността на контрола по Закона за обществените поръчки (ЗОП) чрез механизма на взаимодействие между Агенцията по обществени поръчки (АОП) и органите за последващ контрол. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Георги Николов в интервю за БТА.

„Изрично е предвидена възможността изпълнителният директор на АОП да сезира компетентните органи в случаите, когато становищата от предварителния контрол, осъществен от агенцията, съдържат констатации за нарушения“, каза Николов по повод приетите неотдавна промени в ЗОП.

Той напомни, че с промените в закона се въвежда задължителен контрол на състезателни процедури за обществени поръчки на стойност над 5 милиона лева, който по същество и характер съответства на осъществявания от АОП контрол чрез случаен избор. Изпълнителният директор на АОП увери, че това ще доведе до драстично увеличаване на броя на проверяваните процедури.

По думите му, с приетите промени в Закона за обществените поръчки за контрола при разходването на публични средства проектите ще подлежат на проверка – за откриване на процедурата, обявление, техническа спецификация. Целта е да се проверят условията за участие, изискванията към изпълнението на поръчките, поставени от възложителите, за да се установи дали няма дискриминационни и ограничителни условия.

„Целта е да бъдат подпомогнати възложителите, като се обхванат всички значими обществени поръчки, по отношение на които е налице голям обществен интерес предвид значителните публични средства, които се разходват и по-високата степен на риск от допускане на нарушения при откриването на процедурите“, коментира Николов.

Според него контролът ще е засилен към възложители с най-голям дял договори, сключени през предходната година въз основа на процедури на договаряне или при получена една оферта. В тази връзка е предвидено ежегодно АОП да изпраща на Сметната палата и на Агенцията за държавна финансова инспекция информация за тези възложители за извършване на съответните проверки.

„Информация ще се изпраща и на Комисията за защита на конкуренцията за извършване на проверки на такъв тип поръчки по отношение на въведената в Закона за защита на конкуренцията забрана за споразумения, които целят или водят до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар“, добави изпълнителният директор на АОП.

По повод ангажиментите по Националния план за възстановяване и устойчивост, Агенцията има анализ на данните от Регистъра на обществените поръчки относно процедурите на договаряне без предварително обявление. Експертите са констатирали, че възложителите често мотивират необходимост от неотложно възлагане, без да са налице предвидените в ЗОП условия. „Подготвено е методическо указание, което да подпомогне възложителите за правилно прилагане на този вид процедура, а с промените в закона е прецизирана и легалната дефиниция на понятието „изключителни обстоятелства“, съобщи Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още