IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли в Закона за обществените поръчки индексация за строителството?

Започна ли нормализиране на цените на имотите, коментира инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България

11:29 | 26.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

В Закона за обществените поръчки трябва да има индексация, която да дава възможност на хората, които ги изпълняват, да бъдат защитени в някаква степен от инфлацията на строителни материали, горива, енергия и труд. Това препоръча в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

„Камарата на строителите в България иска ясни указания при промяна на цените по договорите заради промени в строителните материали. От две години и половина се опитваме да въведем методология за индексирането“, посочи той и обясни, че това се налага, след като започна войната в Украйна и вдигането на цените на строителните материали.

Според Терзиев методологията засяга взаимоотношенията с държавата само там, където има обществени поръчки.

„Не сме в цветущо състояние, има проблеми. Надяваме се на решения по нашите казуси", заяви председателят на браншовата камара. Той вижда решение в методология и правилници, които да съответстват на реалното движение на цените.  

По думите му методологията се прави на базата на индекс, който определя цените на строителните материали.

„Когато заложиш във формулата съответните индекси, които са политика на държавата, можеш да получиш дали цената на даден строителен продукт трябва да върви надолу или нагоре. Искаме да получим такава формула, по която за всеки обект и за всяка поръчка да има яснота как се променя индексът. Такава формула с решение на Министерския съвет има от година и половина, но проблемът е, че няма правилник. Това дава възможност на инвеститора да приеме едни строители и да им дава индексация, а други да не я получат“, разкри казуса пред строителния бранш Терзиев.

Той подчерта, че проблемът не е само в строителния сектор, тъй като индексация има навсякъде. „Държавата помоли строителите да си завършат обектите. Тези, които го направиха, стиснаха зъби и ги завършиха, но се оказа, че по всяка вероятност няма да получат индексация, а хората, които бяха спрели работа и не завършиха строителството – ще я получат. Това е огромен проблем и несправедливост към тези, които са си свършили работата", коментира председателят на браншовата камара.

Терзиев посочи, че всичко, което е производно на метал и на нефт, е с цени между 50-60% над тези отпреди две години. „Това са структуроопределящи материали в строителството – всяко производство е производно на електроенергия и горива. Има увеличение и то сериозно“, подчерта той, и очаква данните за индексирането да се вземат безпристрастно от Националния статистически институт.

Терзиев коментира и цените на строителството, като отбеляза, че вече може да се говори за нормализиране.

„Най-важно в една цена на строителна продукция, касаеща жилища за гражданите, е тази на локацията. Тя струва пари. В Камарата на строителите има регистър – всяка строителна фирма подава декларация и е видно какви обекти може да изпълнява. Съветвам, преди да се подпише договор, да сe провери това", призова председателят на браншовата организация.

Той е категоричен, че в момента се строи много по-малко отколкото преди. Илиян Терзиев съобщи, че преди три години обемът на строителната продукция е между 22 милиарда лева – между 12% и 14% от БВП на България, а в момента е 18 милиарда лева. „И като се пресметне повишението на цените между 20 и 30%, това означава, че строителството е намаляло с 50%“, пресметна Терзиев.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още