IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурното строителство у нас бележи девети пореден годишен спад през август

То тласка надолу и общата строителна продукция за трети пореден месец въпреки увеличението при сградното строителство

16:35 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Строителството у нас отбелязва трети пореден месец на годишен спад през август, тъй като ръстът при сградното строителство не е бил достатъчен, за да компенсира понижението при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и изграждането на инфраструктура. Това показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база строителната продукция е отбелязала минимално покачване с 0,3%, за което отново по-голям принос има сградното строителство, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на националната статистика.

За инфраструктурното строителство август е бил деветият пореден месец на спад. За последен път то е излизало на плюс през ноември м. г. Понижението е тласнало надолу и общата строителна продукция, въпреки че през същия период сградното строителство е постигнало ръст от 1,9%, прекъсвайки негативната си серия от предишните два месеца.

При сравнение с юли сградното строителство се е покачило с 0,5%, записвайки втори пореден месец на растеж на месечна база, докато инфраструктурното строителство е останало непроменено през същия период.

Повишението с 0,3% на общата строителна продукция на месечна база е второ поредно, след като тя нарасна с минималните 0,1 на сто и през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още