IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

165 „финансови мулета“ са заловени от българските власти

Акцията срещу схемите за изпиране на пари е предотвратила щети на стойност над 100 хил. евро у нас

14:01 | 04.12.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

165 „финансови мулета“ са били установени от българските власти по време на кампания срещу схеми за изпиране на пари, съобщават от Асоциацията на банките в България.

Акцията се провежда за девета поредна година и в нея участват финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави. „Финансово муле“ е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. Дори лицата, използвани като „финансови мулета“, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

В България са установени 20 лица, отговарящи за набирането на т.нар. „финансови мулета“, както и 102 жертви на този тип престъпна дейност – три пъти повече в сравнение с миналата година. Във връзка с борбата с финансовите престъпления по време на кампанията, с помощта на банките в страната, са установени 358 неправомерни транзакции – над тройно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 100 хил. евро.

В рамките на международната акция са установени общо 10 759 „финансови мулета“ и 474 лица, които ги набират – двойно повече от миналата година, като по данни на Европол са арестувани 1013 души. В хода на кампанията са започнали 4659 разследвания.

Повече от 2800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии спомагат за докладването на над 10 736 неправомерни трансакции, довели до загуби на стойност 100 млн. евро, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 32 млн. евро. 

„Финансовите мулета“ имат ключова роля при изпирането на средства, придобити чрез широк спектър от онлайн измами, като например телефонни измами, фишинг измами с имейли, имитиращи реално съществуващи сайтове, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти, социално инженерство и други. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, а партньор е Европейската банкова федерация.

Според статистика на Европол, в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на „финансови мулета“ се използват различни схеми, като сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни. Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат нужда от парични средства – студенти, хора, които са загубили работата си и други. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още