IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схема за данъчни измами е нанесла щети на бюджета за над 6 млн. лв.

При акция на прокуратурата, НАП и МВР са претърсени 30 адреса и са разпитани 28 души

12:17 | 20.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Престъпна група за мащабни данъчни измами при вноса на луксозни автомобили е неутрализирана по време на операция под ръководството на прокуратурата, с участието на МВР и НАП, съобщава БНТ.

Разследването е проведено на територията на София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Претърсени са общо 30 адреса, като 14 от тях са на счетоводни къщи. От тях е иззета финансова и счетоводна документация, компютърни конфигурации и голям брой е-подписи. Разпитани са 28 души. Само за последната година чрез измамната схема държавният бюджет е бил ощетен с над 6 млн. лв., съобщиха разследващите по време на брифинг. 

Групата се е занимавала със схема за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили, а акцията се е провела миналата седмица след получен сигнал. По време на операцията е засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли и заплати ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми и реални фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС, без да имат основание за това.

Разследващите обясниха измамата така: след внасянето на автомобилите, целта им е да достигнат до краен потребител. Всеки, който купи автомобил или го вземе на лизингова схема, заплаща 20% ДДС, който се начислява от съответния доставчик и той трябва да го внесе в държавния бюджет. Той обаче не го внася, защото го плаща на своя доставчик и се създава верига от фирми, последната от които трябва да го внесе в държавния бюджет, но тя се оказва без активи и служители, със собственик подставено лице с нисък социален статус, който няма нищо общо, така че НАП не може да събере дължимото.

Основна част от автомобилите се придобиват чрез сделки с чужденци, регистрирани за целите на ДДС в други държави от ЕС. В схемата са използвани скъпи коли и товарни автомобили. По време на разследването се събират доказателства, които да свържат кухите фирми с реални търговски дружества.

„Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, каза директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 20.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още