IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният съд нареди на Израел да позволи хранителни помощи в Ивицата Газа

Съдът иска от Тел Авив и да гарантира, че военните не извършват геноцид над палестинците

20:52 | 28.03.24 г.
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg
Снимка: Ahmad Salem/Bloomberg

Международният съд нареди на Израел да позволи безпрепятствен достъп на хранителна помощ до Ивицата Газа, където значителна част от населението е изправена пред неизбежен глад.

Комисия от съдии във Върховния съд на ООН, която вече разглежда жалба от Южна Африка, че Израел извършва геноцид на палестинската територия, издаде решението след по-ранна спешна мярка през януари, която задължи Израел да допусне спешна помощ, пише британският в. Guardian.

Съдиите са единодушни в решението си и казват, че палестинците в Ивицата Газа са изправени пред влошаващи се условия на живот, а гладът се разпространява.

В правно обвързващата си заповед съдът казва на Израел да предприеме „всички необходими и ефективни мерки, за да гарантира, без забавяне, в пълно сътрудничество с ООН, безпрепятственото предоставяне в мащаб от всички засегнати на спешно необходими основни услуги и хуманитарна помощ“, включително храна, вода, гориво и медицински консумативи.

Съдът нарежда също така на Тел Авив незабавно да гарантира, че „военните не извършват действия, които представляват нарушение на някое от правата на палестинците в Газа като защитена група съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, включително чрез предотвратяване, чрез каквито и да е действия, доставката на спешно необходима хуманитарна помощ“.

Израел отрича да извършва геноцид и твърди, че военната му кампания е самоотбрана.

Съдиите призовават и за незабавно освобождаване на всички заложници, държани от организацията „Хамас“, като повтарят искането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, приета в понеделник.

Израел твърди, че разрешава помощ в Газа. Високопоставени представители на ООН, САЩ и други международни служители и неправителствени организации обаче обвиняват страната, че възпрепятства животоспасяващата помощ за населението на Ивицата Газа от около 2,3 млн. души.

Решението идва в допълнение към предупрежденията на висш служител по правата на ООН, че Израел може да извършва военно престъпление, като възпрепятства помощта, и въпреки настоятелните призиви на Израел към съда в Хага да не издава нови мерки.

Съгласно международното право използването на глада като оръжие във война е изрично забранено, а окупационните сили също са законово задължени да гарантират, че хората в районите, които контролират, са снабдени с основни средства за живот.

В четвъртък се водеха тежки боеве около две ключови болници в Газа. Според съобщенията трета е под израелска обсада на фона на нарастваща международна загриженост за безопасността на пациентите, цивилните и медицинския персонал.

Израелските отбранителни сили твърдят, че са убили около 200 въоръжени мъже в района на болница Ал-Шифа от началото на операцията там, като същевременно са предотвратили нараняване и унищожаване на цивилни, пациенти, медицински екипи и медицинско оборудване. Рано в четвъртък израелската армия каза, че екстремисти са стреляли по войници от и извън спешното отделение на болницата.

Според здравните власти на Газа ранени хора и пациенти са държани в административна сграда в Ал-Шифа, която не е оборудвана да им осигури здравни грижи. От здравното министерство, контролирано от „Хамас“, казват, че петима пациенти са починали след израелската атака поради недостиг на храна, вода и медицински грижи.

Кадри в социалните медии показват хирургическото отделение на болницата, почерняло от пламъци, а близките сгради в огън или разрушени.

Въоръжените крила на групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ посочват в изявление, че са "бомбардирали с обстрел от минометни снаряди струпвания на израелски войници в близост до комплекса Ал-Шифа" в съвместна операция. Твърденията на никоя от страните не могат да бъдат независимо проверени.

Палестинският червен полумесец (КНР) съобщи, че седем души, работещи за организацията, които бяха арестувани при нападение в болницата Ал-Амал на 9 февруари, са били освободени след 47 дни в израелски затвори.

Световната здравна организация заяви, че болницата Ал-Амал е престанала да функционира в резултат на боевете. В Ивицата Газа в момента функционират 10 от общо 36 болници.

На дипломатическия фронт Белият дом заяви, че работи за пренареждане на посещението на израелска делегация във Вашингтон, което беше внезапно отменено от Бенямин Нетаняху след решението на САЩ да не налагат вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от понеделник. Резолюцията призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници, държани от бойци.

В четвъртък министър-председателят на Палестинската автономия Мохамад Мустафа сформира нов кабинет, в който ще служи и като външен министър. Негов основен приоритет ще е незабавното прекратяване на огъня и изтеглянето на Израел от Газа.

Мустафа, съюзник на президента Махмуд Абас и водеща бизнес фигура, беше назначен за премиер този месец с мандат да помогне за реформирането на палестинската власт, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг.

Силите на Палестинската автономия бяха прогонени от Ивицата Газа, когато „Хамас“ завзе властта през 2007 г. САЩ призовават Палестинската автономия да управлява следвоенната Газа преди евентуалното създаване на палестинска държава. Израел отхвърля и настоява да поддържа неограничен контрол над Ивицата Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още