IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководители на Credit Suisse си затворили очите за убийства, свързвани с Брендо

Банката твърди, че Евелин Банев и сподвижниците му оперирали законен бизнес, свързан със строителство и хотели

21:10 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Thi My Lien Nguyen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Thi My Lien Nguyen/Bloomberg

Credit Suisse е разбрала за убийства и контрабанда на кокаин, свързани с бандата на Евелин Банев-Брендо, но е продължила да управлява парите, които сега са във фокуса на наказателно дело, съобщи банкерка, обвинена в пране на пари, по време на изслушване по делото в швейцарски съд, предава Ройтерс.

В първото наказателно дело срещу голяма банка в Швейцария Credit Suisse и една от бившите ѝ служителки трябва да отговарят на обвинения, че са позволили на българската банда, за която се твърди, че е свързана с трафик на кокаин, да пере милиони евро, някои от които в употребявани банкноти, натъпкани в куфарчета.

Банката и обвинената банкерка отричат да са вършили нередности. Делото, което започна миналия понеделник, продължи и тази седмица и трябва да се гледа до началото на март.

Обвиненията са съсредоточени около връзките на Credit Suisse и нейна бивша служителка с бившия борец Евелин Банев-Брендо и редица негови сподвижници, двама от които също са с повдигнати обвинения по делото.

Банкерката, която е обвинена, че е помогнала за прикриването на престъпния произход на парите чрез сделки за над 146 млн. швейцарски франка, се яви пред Федералния наказателен съд в Белинзона, Южна Швейцария, заедно с ръководителите си, които също дадоха показания. Събитията са се случили между 2004 и 2008 г.

Говорител на Credit Suisse заяви, че банката е отхвърлила обвиненията и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна.

Банката оспорва незаконния произход на парите и твърди, че Банев и обкръжението му оперирали законен бизнес, свързан със строителство и хотели, съобщи запознат източник пред Ройтерс.

Срещу Банев не са повдигнати обвинения в Швейцария, но той беше осъден в Италия за наркотрафик през 2017 г. и в България през 2018 г. за пране на пари. Той беше арестуван през септември в Украйна, след като заповед за ареста му беше издадена в България и Румъния.

В София адвокатът му заяви миналата седмица, че Банев е отрекъл да е замесен в пране на пари от наркотрафик чрез Credit Suisse.

Бившата банкерка, чиято самоличност не се разкрива въз основа на правилата за опазване на личните данни в Швейцария, е заявила, че е уведомила ръководителите си за събитията, включително за две убийства, но те са решили да продължат с бизнеса въпреки това.

В имейл от юни 2005 г., прочетен в съда миналата седмица, банкер от Credit Suisse омаловажи съобщения в медиите, свързващи убийството на един от сподвижниците на Банев месец по-рано с наркотрафик.

„След убийството решихме да продължим бизнес отношенията си. Въпросната [кратка и неточна] статия, свързваща убийството с испански кокаин…, не е потвърдена“, отбелязва банкерът в имейл.

Около две години по-късно майката на жертвата също била убита малко преди да даде показания като част от разследване срещу Банев, съобщи банкерката пред съда днес. Това я накарало да постави въпроса пред ръководителите си.

Банев, чийто адвокат е отказал коментар в четвъртък, по това време е на свобода под гаранция, след като е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари.

„Когато говорих с ръководителите си, те ме попитаха: Убитата жена клиент на банката ли е? Не, не е“, каза банкерката пред съда.

„Свързана ли е тя по някакъв начин с банката, познаваш ли я? Отговорих: Не, никога не съм я виждала. А после реакцията беше: Ами тогава какъв ти е проблемът?“, спомни си банкерката.

Тя уведоми също съда, че е получила бонуси от 122 хил. швейцарски франка през 2006 г. и 180 хил. франка през 2007 и 2008 г.

Ръководителите на банкерката, които също дадоха показания тази седмица, заявиха, че нямат ясни спомени за събитията по онова време и допълниха, че са прехвърлили въпроса към правния отдел на банката в съответствие с вътрешните правила за пари, които са обект на разследване.

„Целият процес е законен и в съответствие с правилата“, заяви един от бившите ръководители на банкерката пред съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още