IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния е готова да приеме половин милион бежанци от Украйна при нужда

Бихме могли да приемем над 500 хил. бежанци, това е броят, за който сме се подготвили, заяви румънският министър на отбраната

18:59 | 22.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Румънският министър на отбраната Василе Дънку заяви във вторник, че Румъния може да приеме над 500 хил. бежанци в случай на конфликт в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

"Има различни оценки, но бихме могли да приемем над 500 хил. бежанци, това е броят, за който сме се подготвили заедно с министерството на вътрешните работи и с другите институции (...) Има множество пунктове. Има план в този смисъл, който е подготвен във всички големи градове, има зони за това в близост до границите", посочи той.

Дънку отбеляза, че Румъния не очаква големи потоци бежанци от Украйна, тъй като през 2014 г. (когато Русия анексира Крим-бел.ред.) мнозинството са се насочили към Полша.

"И сега не очакваме големи потоци, които да дойдат тук, но никога не се знае, (...), засега говорим за хипотетична ситуация", добави министърът.

Запитан какъв би бил най-лошият сценарий за Румъния, той посочи, че "в случай на генерализиран общ конфликт на изток от границата ни ще има и последствия от икономически характер, от социален характер, последици от електронната война" и т.н.

Той каза, че Румъния е готова да изтегли румънските граждани, намиращи се в Украйна, ако е необходимо.

По думите му "има условия за въоръжен конфликт, много условия, но да се надяваме, че ще продължат да говорят дипломатите, а не военните".

На въпрос дали евентуален конфликт може да стигне и до Румъния, Дънку заяви, че "населението може да бъде спокойно".

"В момента няма такива прогнози. Мисля, че населението може да бъде спокойно. Разбира се, в условията на един конфликт в Украйна цялата зона ще бъде засегната. Това не означава, че ще има война на нашата територия", изтъкна министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още