IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как западните отбранителни оръжия може да помогнат на Украйна?

Колкото по-бързо Киев получи по-голяма военна подкрепа от съюзниците си, толкова по-големи са шансовете му да прогони руските сили от страната

08:44 | 01.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/MARCIN BIELECKI</em></p>

 Снимка: EPA/MARCIN BIELECKI

През последните седмици западните отбранителни оръжия помогнаха на Украйна да осуети плановете на Русия за блицкриг, като ефективно спряха напредването на нейните войски. Руската армия вече загуби повече от 500 танка и 1500 единици друга бронирана техника, 120 хеликоптера и 100 самолета.

Въпреки това, за да прогони руските сили от окупираните украински територии, Киев спешно се нуждае от повече оръжия. Това би помогнало на Украйна да вдигне блокадата на градовете Чернигов, Суми и Мариупол. И, което е най-важното, ще спаси живота на цивилните граждани, които са държани като заложници от руските войски. Както заяви украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха на НАТО, проведена на 24 март, алиансът ще трябва да предостави на Украйна само 1% от своите самолети и танкове, за да помогне значително в усилията да се принудят руските войски да се изтеглят.

Един от най-лесните и бързи начини да се направи това би било да се доставят на Украйна оръжейни системи съветско производство, собственост на бившите социалистически страни от НАТО. Украинските войници вече са запознати с това оборудване, така че няма да се нуждаят от обучение, за да го използват. Съединените щати биха могли да заменят тези дарени оръжия с американски. Друг вариант би бил САЩ да предоставят на Украйна по-старо оборудване, което американската армия е извадила от инвентара си и е заменила с по-модерни оръжия.

А Денис Давиденко, Маргарита Квостова и Олга Лимар изброяват в анализ за Eurpepean Council on Foreign Relations оръжейните системи, от които Украйна се нуждае най-много.

Танкове и други бронирани превозни средства

Понастоящем сраженията с танкове се водят по цялата фронтова линия, включително в някои градове. Руската армия все още има значително числено предимство при танковете, въпреки че украинските сили бързо унищожиха много от тях с противотанкови управляеми ракетни системи. Тези системи се оказаха жизненоважни за отбранителните операции, но може да не са толкова ефективни при контраатаки. За разлика от тях танковете ще бъдат от ключово значение за контраатаките на украинската армия. Полша, България и Чешката република разполагат общо с няколкостотин танка Т-72 от различни типове, като например полския PT-91 Twardy. Тези танкове могат значително да увеличат настъпателния потенциал на украинските сухопътни сили.

Източноевропейските страни от НАТО разполагат със стотици бронетранспортьори и бойни машини на пехотата съветско производство. Те биха били особено полезни за частите за териториална отбрана на Украйна, които не разполагат с такива превозни средства. Бронетранспортьорите могат значително да увеличат мобилността и маневреността на силите за териториална отбрана, като по този начин намалят понесените от тях загуби. САЩ биха могли да предоставят на украинската армия повече бойни машини от пехотата M2 Bradley и бронирани автомобили Humvee. Тези превозни средства могат да бъдат оборудвани с противотанкови системи, като например произведената в САЩ Javelin, която украинската армия използва с голяма ефективност.

Артилерия

Тъй като руските сили се окопават и постепенно преминават към т. нар. война на изтощение, артилерията ще играе ключова роля в пробива на техните линии с удари по критични военни обекти, като командни пунктове, складове за боеприпаси и складове за гориво. Ето защо украинската армия би имала голяма полза от повече оръжия като гаубици Д-20, самоходни артилерийски установки „Гвоздика" и ракетни системи за залпов огън „Град".

Украйна би се възползвала и от доставки на тактически балистични ракетни системи като „Точка-У", повече от 20 от които са на въоръжение в България. Това е оръжейната система с най-дълъг обсег на действие в украинската армия, която многократно я е използвала за унищожаване на руска техника и командни щабове. Например Украйна използва „Точка-У", за да унищожи „Саратов" - голям десантен кораб - в пристанището на окупирания Бердянск.

Атакуващи самолети

Руските военновъздушни сили имат числено предимство пред украинските си колеги. Ето защо Украйна многократно поиска от НАТО да ѝ предостави изтребители МиГ-29, които все още са на въоръжение в България и Полша. Тези искания се отнасяха преди всичко до защитата на украинското въздушно пространство от руски бомбардировачи. За нападения украинските военновъздушни сили биха могли да се възползват от американските щурмови самолети А-10. Военновъздушните сили на САЩ вече не се нуждаят от тези системи, тъй като се снабдяват с по-съвременни F-35. Украинските пилоти биха могли бързо да се научат да управляват А-10.

Друго военно оборудване

За координиране на настъплението украинските военни се нуждаят от сигурни средства за комуникация. Ще се нуждаят и от голям брой устройства за нощно виждане. Това ще позволи настъпателни операции през нощта, които са особено ефективни срещу руските войски, които не разполагат с такива устройства.

Една продължителна конфронтация би помогнала на Русия да се прегрупира, да увеличи военната си мощ и да се адаптира към санкциите. Колкото по-бързо Украйна получи по-голяма военна подкрепа от съюзниците си, толкова по-големи са шансовете ѝ да прогони руските сили от територията си.

Руската война на изтощение води до стотици цивилни жертви всеки ден. Ето защо украинската армия трябва да поеме инициативата за контраатака по цялата фронтова линия. Доставките на западни нападателни оръжия могат да обърнат хода на конфликта в полза на Украйна. В края на краищата, една война не може да се спечели само чрез отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Оръжието си е оръжие - направено е да убива хора. Тези танкове и артилерия са "отбранителни оръжия" колкото "благородната бесилка" и "пречистващата бухалка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още