IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна продължава, но да не забравяме Беларус

Годишнината от преизбирането на Лукашенко се отбелязва с присъди за неудобни опозиционери и журналисти

11:19 | 16.08.22 г. 14
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

За народа на Беларус 9 август е горчива годишнина. На тази дата се отбелязват две години от преизбирането на диктатора Александър Лукашенко на фалшифицирани избори.

Беларуски съд миналата седмица осъди журналист на пет години затвор за създаване на „екстремистка“ група и организиране на масови безредици, пише Emerging Europe. Журналистът Ирина Слауникава е работила за полската телевизия Белсат. Полският премиер Матеуш Моравицки определи нейното задържане като „абсолютен скандал, нарушение на всички цивилизационни норми, човешки права и журналистически стандарти“.

„Тази неприемлива присъда ще срещне незабавната, решителна реакция на Полша на международно ниво“, писа той във Facebook.

Комитетът за защита на журналистите междувременно коментира, че присъдата е „още един пример за дълбоко циничния и отмъстителен характер на беларуското правителство“.

Присъдата ѝ идва по-малко от месец, след като друга журналистка от Белсат, Кацярина Андреева, получи още една присъда в допълнение към тази, която вече излежава, за репортажа ѝ за масовите протести - най-големите в историята на страната, последвали манипулираните президентски избори в началото на август 2020 г.

Андреева беше арестувана през август 2020 г. и беше осъдена на две години затвор за организиране на масови безредици.

Според Държавния департамент на САЩ Беларус продължава да държи повече от 1000 политически затворници. Те са арестувани и задържани, защото мирно са упражнили правото си на свобода на изразяване и протест в отговор на резултатите от вота. Тогава Лукашенко, според официалните данни, спечели 80 процента от гласовете.

Много от тези затворници са подложени на изтезания в затворите и местата за задържане и това е подробно документирано. Някои политически затворници страдат от сериозни заболявания и увреждания и им е отказана необходимата медицинска помощ или умишлено са малтретирани, за да се влоши състоянието им.

Те често не могат да намерят и подходящо правно представителство поради репресиите на режима срещу адвокатите. Десетки адвокати са лишени от адвокатските си лицензи, а дори и сами са вкарани в затвора, защото са се осмелили да представляват политически затворници или опозиционни фигури.

Обективните данни показват, че Лукашенко е загубил вота от опозиционния лидер Святлана Цихановска, която се кандидатира за президент, след като кандидатурата на съпруга й Сергей беше анулирана. Сергей Цихановски, известен опозиционен блогър, е в затвора. Миналия декември той получи присъда от 18 години затвор, след като беше признат за виновен в организиране на безредици и подбуждане на социална омраза, наред с други обвинения.

Също миналата година Мария Калесникова, която ръководеше кампанията на Цихановска, беше осъдена на 11 години затвор за политическата си дейност заедно с друг опозиционер, Максим Знак.

Калесникова беше шеф и на кампанията на Виктор Бабарико, чийто собствен арест му попречи да се кандидатира на президентските избори. Той получи 14-годишна присъда през 2021 г. по обвинения в корупция, за които и той, и беларуската опозиция твърдят, че са политически мотивирани.

Междувременно Цихановска оглави беларуското опозиционно движение и от изгнание в Литва продължава да оказва натиск върху международната общност да изолира Лукашенко чрез многократни посещения и срещи с лидери на различни страни и обръщения към международни институции, включително ООН и Европейския парламент.

Тя е твърд поддръжник на Украйна, откакто Русия нахлу в страната през февруари. Междувременно Лукашенко подкрепи Русия, като позволи на Москва да използва Беларус като база за част от своята инвазия и да започне ракетни атаки срещу украински градове. Той – поне официално, не е ангажирал беларуските сили за инвазията.

Говори се, че лидерите на беларуските военни се противопоставят на пряка намеса в Украйна.

В доклад на разузнаването, публикуван в края на миналия месец, Министерството на отбраната на Обединеното кралство посочва, че Лукашенко става по-авторитарен от всякога и става все по-зависим от руския президент Владимир Путин. В доклада се казва, че Лукашенко „продължава да следва линията на Москва по украинския конфликт“.

„Режимът му стана още по-авторитарен с разширяването на смъртното наказание за „подготвяне на терористични актове“, пише още в документа.

Гражданите на Беларус са преобладаващо против войната. Според проучване от май на базираната във Варшава Беларуска аналитична работилница (BAM) 85% са заявили, че са против техните войски да се присъединят към руски военни действия в Украйна. Само 8% подкрепят изпращането на беларуски войници в Украйна, което е спад от 11-те процента, регистрирани в подобно проучване през март.

Проучване на базираната в Лондон Chatham House през юни показва, че този дял е още по-малък – само 2% от анкетираните беларуси.

Някои граждани на Беларус активно се противопоставят на войната с „партизански“ акции. Много железопътни работници извършиха десетки саботажи през март и април, за да направят релсите неизползваеми от руските сили. Трима железничари в момента очакват съдебен процес за действията си и могат да бъдат осъдени на смърт.

За Цихановска съдбата на Беларус сега е неразривно свързана с тази на Украйна. На неотдавнашна конференция в Талин, Естония, тя каза, че Лукашенко е останал на власт само с подкрепата на Русия и че е загубил подкрепата на беларуския народ.

Поражение на Русия в Украйна би предложило на беларусите „прозорец на възможност за провеждане на нови, честни избори“, казва тя.

Въпреки че Беларус е обект на западни санкции от началото на репресиите на Лукашенко срещу следизборните протести през 2020 г., те не са толкова сурови, колкото тези, наложени на Русия. Според беларуския опозиционен политик Павел Латушка сега е време да се изравнят санкциите срещу двете страни.

Все пак и в този формат мерките вредят на беларуската икономика. Беларуското финансово министерство заяви миналия месец, че западните санкции са ограничили способността на Минск да търгува с чуждестранни валути и тласкат страната към фалит.

Според Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw) икономиката на Беларус ще се свие с 4,5 процента през 2022 г., което е най-големият спад на БВП в региона на Източна Европа, с изключение на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
https://***.actualno.com/europe/vojnata-v-ukrajna-luganski-milicii-ne-iskat-da-se-bijat-za-doneck-nova-ataka-v-krim-video-news_1797910.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
Чакай малко е - да разбирам ли, че оправданието за това, че руснаците убиват украинци и им унищожават държавата е, че САЩ или някой си друг прави същото в друга страна? Колко трябва си простичак е? Има ли как да се измери да застъпването на такава опорка? Да не си у детската градина - ударих Митко, понеже Иванчо удари Страхил. иваси исрода бос си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Zlato - https://***.youtube.com/watch?v=0HKI7hLINsg&t=66s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътИ не е просто някаква организация, а организацията на Зеленски - украинския парламент не е обявил война на Русия. Според самите украинци няма война. Вади калкулатора и смятай те колко са прости :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
До: ИмпeраторътРазбира се. Оня ден пишеше, че американците крадат до 80% от сирийския нефт, но тъй като не било обявено за кражба от ООН не било кражба :))))) Интересно кражба ли е или не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
Tи си много заБАВЕН. Искаш някакъв документ от някаква организация, за да се съгласиш, че Русия разрушава Украйна и от 2014 години, заради страхът на Газпром да се разработва шистака в Донбас от USA companies, по нареждане на Путин се убиват и осакявят украинци. Колко ПРОСТичак трябва да си ти уе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
Zlato
преди 1 година
Някой може ли да сподели решението на украинския парламент за обявяване на война, че руското не откривам, а и МВФ продължава да отпуска пари на Зеленски. Доколкото знам МВФ по правилник не отпуска кинти на страни участващи във война :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 година
Все пак пътеката е открита за нас. Това неизвестно за ситите е. Чрез този път, победа може все още да намерим. Не победа във Войните с клонираните, а победа за всички времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
No longer certain, that one ever does win a war, I am. For in fighting the battles, the bloodshed, already lost we have. Yet, open to us a path remains. That unknown to the Sith is. Through this path, victory we may yet find. Not victory in the Clone Wars, but victory for all time. (-Yoda-)Вече не съм сигурен, че някой някога ще спечели война, аз съм. Защото в битките, кръвопролитията, вече загубени имаме. Все пак пътеката е открита за нас. Това неизвестно за ситите е. Чрез този път, победа мо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
No longer certain, that one ever does win a war, I am. For in fighting the battles, the bloodshed, already lost we have. Yet, open to us a path remains. That unknown to the Sith is. Through this path, victory we may yet find. Not victory in the Clone Wars, but victory for all time. (-Yoda-) Вече не съм сигурен, че някой някога ще спечели война, аз съм. Защото в битките, кръвопролитията, вече загубени имаме. Все пак пътеката е открита за нас. Това неизвестно за ситите е. Чрез този път, победа мож
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още