IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нивото на река Рейн се очаква да се покачи в идните дни

Кризата засегна доставките на енергия и други стоки по една от най-важните реки в Европа

15:30 | 18.08.22 г.
Нивото на река Рейн остава далеч от средното петгодишно равнище. Снимка: Bloomberg LP
Нивото на река Рейн остава далеч от средното петгодишно равнище. Снимка: Bloomberg LP

Нивото на водата на река Рейн се очаква да се повиши през уикенда и това може да смекчи кризата, която засегна доставките на енергийни продукти и други стоки по една от най-важните реки в Европа, предава Bloomberg.

Нивото на реката в стеснението при Кауб, западно от Франкфурт, се очаква да нарасне до 67 см до 22 август, сочат данни на германското правителство. За сравнение настоящото ниво е около 33 см.

Нивото не е актуалната дълбочина на водата, която може да е няколко метра по-дълбока, а е мярка за плавателност. При 40 см или по-ниско за много плавателни съдове става икономически неизгодно да преминават през този участък от реката.

Кризата обаче далеч не е свършила и някои кораби продължават да ограничават товарите. Ниското ниво на водата в резултат на горещото и сухо време задълбочава историческата криза с енергийните доставки, която разпалва инфлация в Европа и застрашава да изпрати най-голямата икономика в региона в рецесия.

Цените на енергията в Европа и за преминаване на кораби по реката остават близо до историческите върхове. В идните дни прогнозата е за дъжд в Германия. Но температурите в страната се очаква да нараснат следващата седмица, съобщава компанията за прогнози за времето Maxar Technologies.

„В идните няколко дни нивото на водата отново ще нарасне в целия басейн на река Рейн благодарение на обявените дъждове“, съобщи Администрацията за корабоплаване по Рейн (WSA) в комюнике.

„14-дневната прогноза също показва, че нивото на водата ще нарасне с около 50 см до края на следващата седмица, но ще намалее след преминаването на вълната“, допълни администрацията.

Дори след уикенда маркерът в Кауб ще бъде далеч под средното петгодишно равнище от около 1,7 м.

Отделно Рейн вече е отворен и в двете посоки, след като кораб, който получи повреда в сряда, беше изтеглен, съобщи говорител на WSA. Инцидентът, който не е свързан с ниското ниво на водата, временно блокира трафика между Санкт Гоар и Обервесел близо до Кауб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още