IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз III бе обявен за крал на Великобритания*

Днес следобед премиерът Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с новия крал и министрите ще положат клетва за вярност

12:20 | 10.09.22 г. 1
Чарлз III със съпругата си, кралицата-консорт Камила. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET
Чарлз III със съпругата си, кралицата-консорт Камила. Снимка: EPA/OLIVIER HOSLET

Чарлз III бе обявен за крал на Великобритания, съобщава BBC. 

Това стана на среща на така наречения Съвет за възкачване на трона в двореца "Сейнт Джеймс" в централен Лондон. Интересното в случая е също, че за първи път този ритуал, който има древна история, бе предаван пряко по телевизията, пише БНР.

По сценарий в Съвета за възкачване на трона участват и членове на Тайния съвет на монарха, действащи и бивши министри, както и бивши премиери. Участие взема също големият син на краля принц Уилям, който от снощи е с две нови титли – Принц на Уелс и Херцог на Корнуол.

73-годишният Чарлз официално положи клетва като нов крал, заявявайки, че е "дълбоко наясно" със "задълженията и тежката отговорност на суверенитета", пише БГНЕС.

След приключване на церемонията от балкона на двореца беше прочетена тържествена прокламация, че Чарлз III се възкачва на трона. Секретарят на Съвета за възкачване на трона обяви, че "принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна Кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!", предава БГНЕС.

Същата прокламация ще бъде прочетена по-късно в Стоковата борса в лондонското Сити, а на следващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, уточнява БНР..

Знамената ще бъдат вдигнати отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

От Даунинг стрийт съобщиха, че днес следобед премиерът Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с краля. Висшите министри ще положат клетва за вярност към монарха.

Парламентът нетрадиционно ще бъде отворен в събота от ранния следобед до късно вечерта, за да могат депутатите да изразят тяхната почит към покойната кралица.

Междувременно започна подготовката за пренасянето на ковчега с тленните останки на Елизабет II от Шотландия, където тя почина. Първо той ще бъде пренесен от кралската резиденция Балморал до двореца в Единбург, където утре ще бъдат затворени пътища и издигнати бариери.

Ковчегът ще бъде поставен след това в катедралата "Сейнт Джайлс" в шотландската столица за поклонение. Във вторник той се очаква да пристигне в Лондон.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Харесва ми организацията която имат във Великобритания. Имат си протоколи, подготвени са и ги изпълняват, по държавните им сайтовете има актуална информация. Липсват ми тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още