IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и Брюксел ще обсъдят темата за Северна Ирландия още тази седмица 

Последните подобни разговори се проведоха през февруари, тогава при бившия ръководител на правителството Борис Джонсън

09:34 | 04.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Центърът на Лондон. Снимка: Bloomberg LP
Центърът на Лондон. Снимка: Bloomberg LP

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) възнамеряват да подновят преговорите по спорния протокол за Brexit и Северна Ирландия още тази седмица. Европейският съюз търси съвместни решения, заяви говорител на съюза в понеделник, цитиран от DPA. „Трябва да намерим тези решения, за да осигурим предсказуемост и сигурност в Северна Ирландия”, добави той. Последните подобни разговори се проведоха през февруари, тогава при бившия ръководител на правителството Борис Джонсън.

В петък заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович съобщи в Twitter, че е провел „добър разговор“ с новия британски външен министър Джеймс Клевърли и че екипите им ще се срещнат скоро.

Британското правителство договори Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за напускане на ЕС, но впоследствие обяви, че то не може да бъде изпълнено. В него се предвиждат специални митнически правила за Северна Ирландия, която е част от Великобритания, за да се улесни движението на стоки към и от Ирландия.

Също така, за да се предотврати възобновяването на конфликта в Северна Ирландия, границата между британската част и държавата от ЕС Ирландия, която е чувствителна по исторически причини, беше запазена отворена.

Споразумението обаче създаде фактическа митническа граница в Ирландско море, която отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Ако Обединеното кралство подкопае споразумението, ЕК заплаши, че ще отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз. Не е ясно дали новият министър-председател Лиз Тръс може да внесе движение в спора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още