IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия удължава с 6 месеца проверките по граничните пунктове с Австрия

Мярката е заради ръста на нелегалните мигранти по маршрута през Западните Балкани

22:44 | 11.10.22 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Германия удължава проверките на граничните пунктове с Австрия за още шест месеца считано от ноември заради увеличението на броя на нелегалните мигранти, които пристигат в страната през Западните Балкани.

Това съобщи във вторник германският вътрешен министър Нанси Фезер, цитирана от Ройтерс.

„Значително повече хора идват в Европа и това ме тревожи“, коментира Фейзер след среща с германски държавни и общински лидери за това как страната да се справи с нарастването на броя на пристигащите мигранти.

Според нея Австрия и Чехия са се договорили да проверяват и преминаващите границата от Словакия.

Маршрутът на Западните Балкани остава най-активният миграционен маршрут към Европейския съюз (ЕС), съобщи и граничната агенция на ЕС Frontex миналия месец. През август са задържани 15 900 души по маршрута, което е със 141% повече на годишна база.

През първите осем месеца на годината броят на незаконните преминавания на границите почти се е удвоил спрямо същия период на миналата година, което увеличава напрежението върху силите за граничен контрол.

Фейзер разкритикува визовите политики на Сърбия, като коментират, че те допринасят за миграцията по западнобалканския маршрут и са "неприемливи".

Безвизовата политика на Белград със страни като Индия и Тунис позволява приток на мигранти, които след това могат да се опитат да влязат нелегално в ЕС, подчертава тя.

Според по-ранен доклад на австрийския вестник Der Standard тази година около 15 хил. молби за убежище в Австрия са дошли от индийски и тунизийски граждани.

Унгария, Сърбия и Австрия миналата седмица обещаха нови мерки за ограничаване на потока от нелегални мигранти в ЕС през Западните Балкани. Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че Белград ще приведе визовите си политики в съответствие с тези на ЕС, така че мигрантите да не могат да използват Сърбия като първа страна за влизане.

Вучич призна също така, че има значително увеличение на пристигащите от Сирия, Пакистан и Афганистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още