IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni е поредната енергийна компания с печалба над пазарните прогнози

Компанията отчита загуба в Италия от близо 1 млрд. евро за първите девет месеца главно заради данъка върху неочакваната печалба, наложен от правителството

12:07 | 28.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на италианската енергийна компания Eni SpA надмина прогнозите на анализаторите въпреки спада в цените на петрола и газа, съобщава Bloomberg.

Отчетът за юли-септември на Eni затвърждава усещането за силно тримесечие при компаниите от сектора на енергийното производство, след като преди това резултатите на Shell Plc и TotalEnergies SE също надминаха пазарните очаквания. Всичко това осигурява по-голяма възвръщаемост за инвеститорите, като същевременно увеличава вероятността правителствата в Европа да наложат допълнителен данък върху печалбата на енергийните компании, които се възползват от енергийната криза в региона.

„Въпреки спада в цените на суровия петрол и бързия спад в маржовете в бизнеса с рафиниране продължихме да отчитаме положителни резултати главно благодарение на стабилното представяне на нашите международни операции“, заяви в петък главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци, цитиран от Bloomberg.

Коригираната нетна печалба на компанията за третото тримесечие достига 3,73 млрд. евро в сравнение с медианната оценка на анализатори за 3,21 млрд. евро, и представлява спад спрямо отчетените през същото тримесечие на 2021 г. 3,81 млрд. евро.

Относно операциите в Италия Eni записва загуба от около 1 млрд. евро през първите девет месеца на годината, което според нея се дължи „основно“ на еднократен данък, наложен от правителството.

Производствени проблеми

Производството на петрол и газ на Eni спада до 1,58 млн. барела петролен еквивалент на ден, като компанията намали прогнозата си за цялата година – основно поради влошаващата се ситуация в Нигерия, както и поради непланираните прекъсвания на добива в находището „Кашаган“ в Казахстан. Компанията се позова и на по-слабото производство в Норвегия, като сега Eni очаква да добива средно по 1,63 млн. барела петролен еквивалент на ден, което е спад от 1,7-те милиона барела в мартенската прогноза.

Газовото звено на Eni отчете около 1 млрд. евро коригирана оперативна печалба, което е значително над средната оценка на анализаторите от 159,6 млн. евро, тъй като компанията успешно се възползва от ценовата волатилност. Насоките за печалбата за цялата година бяха увеличени до над 1,8 млрд. евро.

Компанията потвърди плана си да изкупи обратно акции на стойност 2,4 млрд. евро през тази година и да плати дивидент от 0,88 евро на акция, ако се приеме, че цената на сорт Брент е между 80 и 90 евро за барел.

Въпреки че тазгодишната турбуленция на енергийния пазар засили печалбите в сектора, тя също така осуети усилията на Eni да листне подразделението си за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). В момента компанията изключва възможността за първично публично предлагане (IPO) на звеното през 2023 г., изтъкват източници, запознати с темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още