IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея отрича да доставя оръжия на Русия

Това са „безпочвени" слухове, разпространявани от САЩ, с цел да навредят на международната репутация на страната, се казва в изявление 

09:57 | 08.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: KIMIMASA MAYAMA
Снимка: KIMIMASA MAYAMA

Северна Корея отхвърли твърденията на САЩ, че тайно е изпращала артилерийски боеприпаси на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Това са „безпочвени" слухове, разпространявани от САЩ, с цел да навредят на международната репутация на Северна Корея, цитира държавната информационна агенция KCNA заместник-началник на отдел в севернокорейското министерство на отбраната. Северна Корея не участва в оръжейни сделки с Русия и „няма намерение да го прави в бъдеще", се казва в изявлението му, цитирано и от AFP. 

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви миналата сряда, че Северна Корея е изпратила „значително" количество боеприпаси за Русия и се опитва да създаде впечатлението, че доставките са предназначени за Близкия изток или Северна Африка. Според Кърби обаче не е ясно дали боеприпасите са пристигнали в Русия: „Ще продължим да следим дали пратките са получени", каза той.

В резултат на международните санкции Русия изпитва недостиг на армейско оборудване и поради това е принудена да се обръща към държави като Северна Корея и Иран, за да продължи агресивната си война срещу Украйна, допълва Кърби.

През последните дни напрежението между САЩ и Северна Корея се увеличи още повече, особено в резултат на поредицата севернокорейски ракетни изпитания през миналата седмица. Междувременно САЩ и Южна Корея проведоха съвместна маневра на своите военновъздушни сили. Северна Корея на свой ред нарече в понеделник тези военни учения „открита провокация“ и обяви „настойчив, решителен и съкрушителен“ отговор.

Вашингтон и Сеул от месеци предупреждават, че Северна Корея може да извърши тест на ядрено оръжие в близко бъдеще. Това ще бъде първият подобен опит от 2017 г. насам. От 2006 г. насам Северна Корея е извършила общо шест опита с ядрени оръжия.

Северна Корея е сред малкото страни, които публично подкрепят Русия. Диктатурата гласува в ООН против осъждането на анексиите в Украйна, които нарушават международното право - заедно с Беларус, Сирия, Никарагуа и самата Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още