IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли България водеща винена дестинация, подобно на Франция?

Кои предимства на страната ни привличат френски инвеститори, коментират Стефан Делайе и Весела Тодорова-Мозеттиг от Френско-българската търговска и индустриална камара

18:07 | 21.11.22 г.

Качествата на фантастичното българско вино биха могли да се представят на световния пазар, като се организират винени туристически маршрути, които да включват винопроизводители и регионите, в които те произвеждат. Те трябва да са достъпни за туристи, които да се убедят във възможностите на местната икономика. Този съвет в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria даде Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Той напомни, че на 17 ноември за поредна година София се включи в световната традиция за посрещане на младото божоле, която по стар френски обичай всяка година в третия четвъртък на месец ноември посреща първото младо вино божоле. Близо 20 години тази традиция се спазва и в България. Денят на божолето традиционно се празнува в цял свят и отбелязва началото на продажбите на младото вино на глобалния пазар. 

„В България се продават френски вина от почти всички региони и се внасят няколко милиона бутилки годишно, като ценителите се увеличават. Френските компании, които вече присъстват в страната, се чувстват добре и имат планове за разширяване на своето инвестиционно присъствие“, посочи още Делайе.

По думите на Весела Тодорова-Мозеттиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара, като цяло винената реколта тази година в цяла Франция е добра. "Лятото беше доста горещо, но имаше предизвикателства. Започна със студена пролет, гроздовите зърна бяха малки, но пък съдържат повече вкусови качества, така че годината е добра за френските производители, няма такива тежки поражения, каквито имаше миналата година в Северна Франция", разказа тя.

По отношение на отражението на инфлацията върху сектора Мозеттиг обясни, че увеличението в цените варира между 7% и 30%. "Това зависи от смущенията в климатичните условия. В Северна Франция имаше доста проблеми, но вината от Южна Франция задържаха цените си. За нас това е добре – да има толкова ниски цени на френско вино в България, даже понякога на по-добри цени в сравнение с българското", смята гостът.

Делайе подчерта, че френският бизнес има интерес към България като инвестиционна дестинация, но напомни, че основният проблем остава огромната конкуренция за кадри. „Хубавото за България е, че на този етап няма проблем с енергийните ресурси, спрямо други страни в Централна и Източна Европа“, коментира председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Той спомена, че в момента се получават много запитвания от френски производители, които искат да преместят производствата си от Азия в Европа. "На година имаме около 40-50 запитвания, като голяма част от тях се конкретизират и за инвестиции, и за намиране на поддоставчици в България. Този интерес, който е засилен през последните години и много ни радва, се дължи на това, че нашите инвеститори, които вече присъстват в страната, се чувстват добре и имат планове за разширяване на своето присъствие. Всички тези компании привличат и свои поддоставчици от Франция, привличат и такива на местно ниво. Като цяло това са успешни примери, които сами говорят за България и се радваме на засиления интерес, за който допринасят", заяви той.

Имат ли интерес френски компании да доставят ядрено гориво за България? Какво да очакваме от предстоящото на 2 декември събитие, организирано от Френско-българската търговска и индустриална камара “La French Tech”?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още