IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд на Германия отхвърли две дела срещу фонда на ЕС за възстановяване от пандемията

Програмата не нарушава правилата на ЕС, според които е създадена, коментира заместник-председателят на съда

12:40 | 06.12.22 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Върховният съд на Германия отхвърли две дела, които оспорват одобрението на страната за фонда на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване от пандемията в размер на 800 млрд. евро.

Във вторник Федералният конституционен съд разреши създаването на фонда, наречен „Next Generation EU“, предава Bloomberg.

Мащабният план е сърцето на икономическия отговор на Брюксел спрямо пандемията. Фондът ще предоставя безвъзмездни средства и заеми предимно на най-засегнатите държави в ЕС.

Програмата не нарушава правилата на ЕС, според които е създадена, казва заместник-председателят на съда Дорис Кьониг при произнасянето на решението. Въпреки че има „сериозни съмнения“, че фондът е в съответствие с разпоредбите на договора на блока, опасенията не са достатъчно сериозни, за да оправдаят намеса на германския съд, допълва тя.

ЕС като цяло няма правомощия да набира дълг, но изключенията могат да бъдат оправдани, ако са временни, ограничени и строго насочени за определена цел. Сумите не могат да надвишават редовните собствени ресурси на ЕС, подчертава Кьониг.

Тъй като нивата на дълга, които могат да бъдат увеличени съгласно фонда, са „стриктно определени от самото начало“ и ограничени до целта за преодоляване на икономическото въздействие на кризата с коронавируса, тълкуването на ЕС на собствените му правила е приемливо, казва още Кьониг.

Фондът за възстановяване позволява на Европейската комисия (ЕК) да набере до 750 млрд. евро на капиталовите пазари и да прехвърли парите на държавите членки чрез плащания, свързани със съвместно договорени реформи и инвестиционни планове.

Делото срещу съвместния дълг беше заведено от Бернд Луке, съосновател на евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), и Хайнрих Вайс, бизнесмен, който някога е бил ръководител на индустриалното лоби на Федерацията на германската индустрия (BDI), припомня Ройтерс. Луке напусна партията заради ориентацията ѝ към най-крайнодесния спектър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още