IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постоянните бомбардировки на руснаците - кога ще свършат ракетите на Путин?

По данни на украинското разузнаване доставките на руски прецизни оръжия намаляват. Какво казват военните експерти? 

18:35 | 08.12.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА
Използвани руски ракети в Харков. Снимка: ЕРА

Руската отбранителна индустрия е силно зависима от компоненти от чужбина

Резултатът: поне 450 различни компонента могат да бъдат проследени до чуждестранно производство. Това е особено взривоопасно, тъй като руските отбранителни компании винаги трябва да доказват пред Министерството на отбраната, че нямат местна алтернатива, ако разчитат на компоненти от чуждестранни производители.

„В резултат на това сега Русия трябва или да разработи нови и вероятно по-малко мощни оръжия, или да се опита да заобиколи санкциите", се посочва в доклада. По-голямата част от тези части се доставят от американски компании, следвани от компании от Япония, Тайван, Южна Корея и Швейцария.

Авторите пишат, че общо 80 от 450-те компонента от международното производство вече са били обект на експортен контрол от страна на САЩ през последните години. Те също така хвърлят светлина върху мрежите от подставени лица и предполагаеми крайни потребители, които Кремъл използва от години, за да успее да оборудва армията си, без да упражнява контрол. Както и тук, в Харков, в много украински градове се събират отломки, за да се документират руските атаки. Експертите се надяват, че останките от ракетите ще дадат информация и за оръжейния арсенал на руската армия. Снимка: ЕРА Както и тук, в Харков, в много украински градове се събират отломки, за да се документират руските атаки. Експертите се надяват, че останките от ракетите ще дадат информация и за оръжейния арсенал на руската армия. Снимка: ЕРА

Експерт: Ако е необходимо, Русия може да използва и чипове от перална машина

Според авторите на доклада, за да бъдат ефективни санкциите, санкциониращите страни ще трябва да засилят контрола върху износа, да разкрият съвместно мрежите за обществени поръчки и да предотвратят производството на чувствителна микроелектроника по лиценз в страни, които подкрепят Русия.

Маркус Шилер обаче предупреждава, че не бива капацитетът на Русия за производство на оръжие да се основава единствено на наличието на вносни стоки. Дори в „най-дълбоката студена война“ Русия успяваше да развива технологии и да намира „междинни решения" отново и отново.

„Слуховете, че руснаците купуват перални машини, за да ползват чиповете от там, може и да са верни", казва ракетологът. „И ако не можете да си купите чипове за перални машини или нещо друго, не бих им попречил да съберат старите си Gameboy и да направят нещо от тях."

А ако е можел сам да разгледа отломките в Киев, е щял да обърне по-малко внимание на серийните номера и повече на качеството на заварките - и да провери дали може да открие чипове от перални машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Смехурко , о велики мислителю , защо втората най-могъща купува четвърторазредни дронове от великата четвърторазредна икономика иран ?! Отговор : А/защото подкрепят иранската икономика и мирът ; Б/защото са кьопави и не могат да си сглобят нищо сами ... Защото втората най-могъща стреля с преработени ПВО-ракети по трафове : А/чиста снобария и демонстрация на богатство ; Б/щото им поприключиха тактическите ... ?! Речи бре некадърко ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 разстроен?... напротив, смея се с глас докато чета новата ти творба, поете! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Нещо да не ти е тъъъпо? Да не си разстроен нещо? Нерви, кръвно? Вземи нещо невролептично, че днес има пълнолуние и увеличен риск от съдови проблеми. Нали се забавляваше с мен, защо се разстрои?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... но не може да се отрече си си рядко срещан тъъъпанаррр :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 година
И не може да се отрече мъдрият и иновативен подход на Украйна , който бележи нова страница в технологията на водене на война: да се оставиш да те вкарат в ситуация, в която те изтърбушват с ракети и да търпиш с презумпцията, че те все някога ще свършат. Да със сигурност ще свършат някой ден. Въпросът е, кое ще свърши първо - ракетите, или Украйна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
Браво, г-н Попов, отново отлична статия! Но всъщност, колко неблагодарен е трудът на журналиста в сравнение с този на поета. Колко много думи трябват, за да се предаде нещо, което поетът казва с няколко строфи. Ето, г-н Попов, как синтетично и ясно е казано всичко от вашата статия, и то само в един куплет от текста на хита *The Gipsy* на английската рок-банда *Дийп Пърпъл*: *Tell me, gypsy, / can you see me / In your crystal ball / I'm asking you what can I do / My back's against the wall *
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още