IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преместването на FTX на Бахамите беше първият предупредителен сигнал

Островната държава има дълга история на място за финансови спекулации, преминавайки от пирати, през казина и трафик на алкохол до криптовалути

17:57 | 01.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
„Бей Стрийт“ през 2020 г. Снимка: Getty
„Бей Стрийт“ през 2020 г. Снимка: Getty

Ако се обърнем назад, Сам Банкман-Фрийд и неговата криптобанда дадоха на инвеститорите достатъчно причини да разберат какво може би се случва с FTX: подвеждащи твърдения, че инвестициите на потребителите са покрити от американската Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, прекалено близките отношения с държавните регулатори и друго проблематично поведение, пише Стивън Мим в материал за Bloomberg.

Най-големият предупредителен сигнал може би ще се окаже преместването на криптоборсата на Бахамите. В продължение на векове островната държава е известна с близките си връзки с непрозрачни, дори незаконни финанси. Далеч без да бъде изключение, FTX се оказа последната в дълъг списък потайни компании.

Съмнителният статут на Бахамите датира още от 17 в., когато островите стават най-важната база на пиратите в Карибския басейн. И макар в крайна сметка британците да успяват да изгонят пиратите, колонията така и не губи репутацията си на място на беззаконие.

След като британската империя отменя робството през 1838 г., местните плантаторски елити измислят нова схема – подмамване на кораби, които засядат на плитчините по островите. Корабите са привличани с фалшиви светлини или подкупи за капитаните. Само между 1858 г. и 1864 г. 313 кораба мистериозно засядат в плитчините на Бахамите, а ценният им товар е плячкосан.

 По време на същия период Бахамите приютяват и блокадопробивачи (кораби, използвани за заобикаляне на блокади на пристанища или проливи), продаващи оръжия за Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. След края на конфликта островите по естествен път стават сцена на трафиканти, опитващи се да заобиколят американските тарифи. По-късно, по време на Сухия режим, островите стават пункт за трафиканти, пренасящи ром за САЩ. Входът към централата на FTX на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP Входът към централата на FTX на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP

Тези незаконни дейности създават управляваща класа бели търговци и собственици на имоти, наричани Bay Street Boys (момчетата от „Бей Стрийт“), които според едно ранно определения са „най-реакционистката група бизнесмени в колониалните Кариби“. Тази клика лиши местното население от граждански права и същевременно се спаси от корпоративни и имотни данъци.

След края на сухия режим през 1933 г. момчетата от „Бей Стрийт“ развиват нов бизнес, помагайки на богатите американци да избягат от високите данъци на серията от публични програми на Франклин Д. Рузвелт, известни като Новата сделка. Типична за новото начинание е т. нар. Бахамска застрахователна компания (Bahamas Insurance Company). Според по-късно свидетелство тя е била „застрахователна компания, която е нямала инвестиран капитал; която е нямала приходи; която е нямала активи; която е нямала нищо; просто черупка“.

Въпреки това новата структура се оказва ефективно и дори алтруистично начинание. В ироничен коментар изданието Christian Science Monitor я описва като „даваща първа помощ на американци с неудобно високи приходи“. Лечението, което включва фалшиви лихвени удръжки и фалшиви заеми, позволи на данъкоплатците да намалят задълженията си до нищожни суми.

Както казва историкът Джоузеф Торндайк, това е само една от многото хитрини, предлагани от бахамския елит по това време. Най-успешната и трайна е била личната холдингова компания, която позволява на искащите да укриват данъци да зачислят приходите си към компания, която в действителност не е нищо повече от табела, висяща на сграда, която е собственост на някого от момчетата от „Бей Стрийт“.

Въпреки ударите по дейността Бахамите запазват репутацията си на място, където човек може да скрие парите си. Скоро момчетата от „Бей Стрийт“ завърват близки връзки с фигури от организираната престъпност, включително известния счетоводител на мафията Майър Лански.

Последна актуализация: 16:02 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още