IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преместването на FTX на Бахамите беше първият предупредителен сигнал

Островната държава има дълга история на място за финансови спекулации, преминавайки от пирати, през казина и трафик на алкохол до криптовалути

17:57 | 01.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
„Бей Стрийт“ през 2020 г. Снимка: Getty
„Бей Стрийт“ през 2020 г. Снимка: Getty

Също както и други групи, и кръгът на Лански има значителен дял в казината в Куба. Но когато революцията на Фидел Кастро набира популярност, Лански мести дейността си на Бахамите, създавайки тесни връзки с Уолъс Гроувс, бивш спекулатор на Wall Street, който излежава присъда за измама, преди да се възроди като бос от „Бей Стрийт“.

Така започва нова глава в отношенията на страната с престъпните финанси. След като Лански и неговите приближени отварят казина на Бахамите, местните финансови институции стават все по-свързани с прането на пари – занимание, което впоследствие привлича към региона и други съмнителни образи, включително растящ брой трафиканти на наркотици. Майър Лански. Снимка: Getty Майър Лански. Снимка: Getty

Различни мошеници също имат свои обекти на „Бей Стрийт“. Сред тях са и фалшиви застрахователни компании, които взимат премии в замяна на, ами, нищо; фиктивни компании, които продават акции на лековерни инвеститори.

С помощта на лобизма на Лански тези престъпници са предпазени от преследване, най-вече чрез законодателство, което защитава публикуването на финансова информация на разследващи извън страната. Растящото присъствие на организираната престъпност в крайна сметка води до бунт, който гони момчетата от „Бей Стрийт“ и създава условията за независимостта от Великобритания през 1973 г.

Същата година федералната данъчна служба на САЩ се оказва съвсем близо до това да разкрие ролята на Бахамите в схемите за укриване на средства, прането на пари и други престъпления. По време на разследване, известно като Операция „Убежище“, двама агенти успяват да заснемат съдържанието на куфарче, носено от представител на банката Castle Bank, чиито клиенти включват и представители на организираната престъпност. „Бей Стрийт“ през 1943 г. Снимка: Getty „Бей Стрийт“ през 1943 г. Снимка: Getty

След това, без обяснение, министерството на правосъдието на САЩ прекратява разследването. През 1980 г. в. Wall Street Journal разкрива причината - Castle Bank също така финансира и ЦРУ. От разузнаването спират разследването с довода, че то представлява заплаха за националната сигурност.

Цялата история, разказана подробно в книгата на Алан Блок „Masters of Paradise“, помага да се гарантира, че банките на Бахамите ще продължат да оперират тайно, защитавайки клиентите си. Сред тях са предприемачи като Хю Хефнър и издателя Боб Гучоне, както и чиста проба престъпници. Да края на десетилетието над 300 „банки“ оперират в отскоро независимата страна.

От 80-те нататък Бахамите продължават да Бахамите продължават да играят ролята си на място, където чужденци могат да държат незаконните си средства, да перат пари и укриват данъци. През 2000 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) постави Бахамите в черен списък заради неспособността на страната да сътрудничи с други юрисдикции при споделяне на информация.

Първоначално властите на Бахамите отказваха да отговорят на исканията на ОИСР. Впоследствие страната приложи това, което изследовател определи като „объркваща стратегия“, възползвайки се от вратички в Общите стандарти за отчитане, за да защити клиентите си. Проблемите не изчезват през изминаващите години. Европейският съюз наскоро също постави Бахамите в черен списък на страните данъчни убежища.

И все пак растящият натиск за спазване на международното законодателство може да е накарало някои бахамски политици да търсят нови начини за привличане на чуждестранни инвестиции, също както краят на Сухия режим накара мамчетата от „Бей Стрийт“ да преминат от бутилките към укриването на данъци.

През 2020 г. Бахамите приеха закони, които искат да превърнат страната в криптоцентър. И не след дълго Банкман-Фрийд установи там новата централа на FTX, и то не къде, а именно на „Бей Стрийт“.

В ретроспекция неговото пристигане потвърди прозорливостта на един британски колониален чиновник, пишещ за Бахамите през 1961 г. „Тази конкретна територия“, посочва той, „привлича всякакви видове финансови магьосници, някои от чиито дейности можем да вярваме, че трябва да бъдат контролирани в интерес на обществеността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още