IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината германски индустриални асоциации очакват мрачна 2023 г.

Според повечето асоциации текущата ситуация е по-тежка за техните компании в сравнение с тази отпреди година

16:12 | 27.12.22 г.
Завод на Thyssenkrupp AG в Дуисбург, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Завод на Thyssenkrupp AG в Дуисбург, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Близо три от всеки пет германски индустриални асоциации са песимистично настроени за следващата година и очакват компаниите, които са техни членове, да произвеждат по-малко заради трайно повишените цени на енергоносителите в резултат на войната в Украйна, сочи проучване, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

От 49 асоциации, анкетирани от икономическия институт IW, 30 заявяват, че очакват техните членове да произвеждат по-малко, докато 13 прогнозират по-голямо производство.

Близо 40 асоциации са заявили, че настоящата ситуация е по-тежка за техните компании в сравнение с тази отпреди година, когато мнозина предполагаха, че най-лошият период от пандемията е почти преодолян.

Заради рекордно високата инфлация обаче настроението в германската икономика не се е възстановило, разкрива проучването, проведено от средата на ноември до началото на декември.

„Бизнесът не очаква високите цени на енергията да се върнат към нивата отпреди кризата в обозримо бъдеще. Това замъглява изключително много перспективите за следващата година“, коментира икономическият експерт на IW Майкъл Грьомлинг.

Той предупреждава, че ситуацията за енергоемките фирми е особено несигурна и техният успех е обвързан с достъпни цени на енергоносителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още