IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален прокурор ще проверява случая с класифицираните документи в дома на Байдън

Проверката може да помрачи очакваната кампания за преизбиране на американския президент през 2024 г.

22:58 | 12.01.23 г. 5
Мерик Гарланд (вдясно) и прокурор Джон Лауш (вляво) съобщават за назначаването на Робърт Хър за специален прокурор по случая с класифицираните документи на Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС
Мерик Гарланд (вдясно) и прокурор Джон Лауш (вляво) съобщават за назначаването на Робърт Хър за специален прокурор по случая с класифицираните документи на Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален съветник, който да разследва дали президентът Джо Байдън е боравил неправомерно с чувствителни държавни документи. Така той започна паралелно разследване на продължаващата проверка срещу бившия президент Доналд Тръмп, предава Ройтерс.

Проверката, която ще бъде ръководена от Робърт Хър, може да помрачи очакваната кампания за преизбиране на президента от Демократическата партия през 2024 г.

Гарланд съобщи, че Хър, който беше основният федерален прокурор по разследването срещу Тръмп в Мериленд, ще действа като полунезависим обвинител, за да установи дали класифицирани документи от времето на Байдън като вицепрезидент са били неправомерно съхранявани в жилището му в Делауър и в институт във Вашингтон. Гарланд заяви, че Хър ще проверява „дали физическо или юридическо лице са нарушили закона“.

„Уверени сме, че цялостният преглед ще покаже, че тези документи са били изнесени по невнимание“, заяви адвокатът на Белия дом Ричард Саубър в комюнике.

Така двама вероятни опоненти на изборите през 2024 г. са разследвани от специални прокурори, които обикновено се назначават по политически чувствителни дела, за да гарантират степен на независимост от ръководителите на правосъдното министерство.

Това не означава, че двете дела са еднакви. Адвокатите на Байдън заявиха, че са предали съответните документи, след като ги намерили. Тръмп отказа да го направи до обиска на ФБР през август м. г., пораждайки съмнение дали той или екипът му не са осуетили разследването.

Гарланд заяви, че според него специалният съвет е необходим след първоначална проверка, проведена от Джон Лауш, назначен от Тръмп главен федерален прокурор в област Чикаго.

„Това назначение показва пред обществото ангажимента на министерството както към независимост, така и към отчетност по особено чувствителни въпроси и към вземането на решения, безспорно основани само на фактите и закона“, заяви Гарланд по време на посещение в министерството на правосъдието без да отговаря на въпроси на журналисти.

Хър съобщи в комюнике, че ще проведе разследването безпристрастно.

В понеделник Белият дом съобщи, че класифицирани документи от дните на Байдън като вицепрезидент са били открити през ноември в институт във Вашингтон. Адвокат на Белия дом заяви в четвъртък, часове преди съобщението на Гарланд, че втори набор от класифицирани книжа от същия период са били намерени в склад в дома му в Делауър.

Байдън заяви, че правният му екип е открил малък брой документи с обозначение за класифицирани в склад и в чекмеджета на личната му библиотека в дома му в Уилмингтън. Библиотеката е свързана с гаража му, който по думите на президента бил заключен.

Саубър съобщи, че класифицирани материали са открити в заключен шкаф от лични адвокати на Байдън на 2 ноември, когато преглеждали папки в Центъра за дипломация и глобално взаимодействие, институт към университета в Пенсилвания.

Според официални представители адвокатите на Байдън открили под десет класифицирани документа в офиса и върнали материалите в Националния архив на САЩ, отговорен за опазването на държавни книжа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Смятай къв неуккк, дебилл си! Върховния съд е контролиран от републиканците именно заради тръмп (назначени от него), и всичките му искове бяха разгледани и отхвърлени като абсурдни! ... Нали се сещаш че това е нещо което можем лесно да проверим, шизоиден и лъжлив фриййк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
alex8712
преди 1 година
Всички опити на Тръмп да оспори резултатите паднаха в отделните съдилища, а дори и републикански представители отказаха да организират дела на базата на 0 доказателства и откровени глупости от страна на Тръмп. Апропо, върховният съд в момента е с консервативно мнозинство иммено с назначения на рижия. Как, когато откровени популисти и некадърници като Тръмп, Болсонаро и т.н. загубят все някой друг им е виновен и им е ''откраднал'' изборите? Въпросът, разбира се, е риторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
До: evlogi - интересно къде беше "законът", когато т.нар. "върховен съд" дори отказа да разгледа исковете на 21 американски щата за фалшифициране на изборите, въпреки огромното количество доказателствени материали? Това ли ти е цивилизованото общество, клоунчик? Знам, че ти е трудно да го възприемеш, но всички хора с IQ средно и нагоре, дето нямат капаци на очите, знаят, че тоя гнъсен старец е нелегитимен президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС Това ще го реши законът,ако се докаже че е извършил престъпление.В това е основата и силата на цивилизованите общества.Знам, че тези неща са ви малко трудни за възприемане на уша,нките и не съществуват в любимите ви държави, но в нормалните всеки има право на защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
Р?мператоръ
преди 1 година
Какво още трябва да направи крeтеноидът узурпатор, за да бъде свален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още