IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия и Аржентина обмислят валутен съюз

Други южноамерикански държави също ще бъдат поканени да се присъединят

09:30 | 23.01.23 г. 2
Снимка: Ricardo Ceppi/Getty Images
Снимка: Ricardo Ceppi/Getty Images

Бразилия и Аржентина ще обявят тази седмица, че започват подготвителна работа по обща валута – ход, който в крайна сметка може да създаде втория по големина валутен блок в света, съобщава Financial Times.

Двете най-големи икономика на Южна Америка ще обсъдят плана на среща на високо равнище в Буенос Айрес тази седмица и ще поканят други южноамерикански държави да се присъединят.

Първоначалният фокус ще бъде върху това как новата валута, която Бразилия предлага да се нарича сур (от испански - юг), може да засили регионалната търговия и да намали зависимостта от щатския долар, казват официални лица за изданието. Първоначално то ще работи успоредно с бразилския реал и аржентинското песо.

„Ще има... решение да се започне изследването на параметрите, нужни за обща валута, което включва всичко от фискални въпроси до размера на икономиката и ролята на централната банка“, казва аржентинският икономически министър Серджио Маса.

„Това ще бъде проучване на механизми за търговска интеграция“, казва той. „Не искам да създавам някакви фалшиви очаквания... това е първата стъпка по дълъг път, който Латинска Америка трябва да извърви“.

Първоначално планиран като двустранен проект, инициативата ще бъде предложена и на други държави от континента. „Аржентина и Бразилия канят останалата част от региона“, казва аржентинският министър.

Валутен съюз, който покрива цяла Южна Америка, би представляват 5% от световния БВП, сочат оценки на FT. Най-големият валутен съюз в света – еврозоната, обхваща около 14% от световния БВП, измерен в долари.

Други валутни блокове включват централноафриканския франк, който се използва от някои африкански държави и е обвързан с еврото, както и източнокарибския долар. Те обаче представляват много по-малък дял от световното икономическо производство.

Планът на Бразилия и Аржентина вероятно ще отнеме много години, докато се реализира, а Маса отбелязва, че на Европа ѝ са били нужни 35 години, за да се създаде еврото.

Очаква се официално обявяване на проекта по време на посещението на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва в Аржентина, което започва в неделя вечер – първата чуждестранна визита на ветерана, откакто пое властта отново на 1 януари.

Бразилия и Аржентина са обсъждали обща валута през последните няколко години, но разговорите са се сблъскали с опозицията на бразилската централна банка, казва официален представител. Сега и двете страни са управлявани от леви лидери, така че има по-голяма политическа подкрепа.

Търговията процъфтява между Бразилия и Аржентина, достигайки 26,4 млрд. долара през първите 11 месеца на миналата година, което е почти с 21% повече спрямо същия период на 2021 г. Двете държави са двигателят зад регионалния търговски блок Меркосур, който включва още Парагвай и Уругвай.

Привлекателността на нова обща валута е най-очевидна за Аржентина, където годишната инфлация доближава 100%, докато централната банка печата пари, за да финансира разходите. По време на първите три години на поста на президента Алберто Фернандез сумата на парите в обращение се е увеличила 4 пъти, показват данни на централната банка, а банкнотата с песо с най-голяма деноминация струва по-малко от 3 долара по широко използвания паралелен обменен курс.

Въпреки това в Бразилия ще има опасения относно идеята най-голямата икономика на Южна Америка да се свърже с тази на нейния вечно нестабилен съсед. Аржентина е до голяма степен откъсната от международните дългови пазари след фалита си през 2020 г. и все още дължи повече от 40 млрд. долара на МВФ по спасителен план от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Най-високите добиви на пшеница са в Аржентина .Време е борсата в шикаго да намали оборотите.Пример Зленски продава под себестойност печели търговеца нашия земледелец фалира гражданина нема леб синдикатите стачкуват правителството печати и хоп зимбабвииский долар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Аржентина е обявявала банкрут 9 пъти за последните 100 години.Бразилия направо ще цъфне и ще върже при обща валута с Аржентина..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още