IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на Chevron за обратно изкупуване на акции разгневи Байдън

Петролният гигант трябва да насочва повече средства от печалбите си към увеличаване на производството, вместо да възнаграждава акционерите, изтъкват от Белия дом

18:55 | 26.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напрежението между президента на САЩ Джо Байдън и петролната индустрия расте, подклаждано от решението на Chevron Corp. да изкупи обратно акции за 75 млрд. долара в продължение на няколко години и да увеличи изплащането на дивидент, вместо да инвестира тези пари в нови сондажи, пише Bloomberg.

Търканията между властта и индустрията се подновяват в момент, когато големите петролни компании се готвят да отчетат обща годишна печалба в размер на близо 200 млрд. долара на фона на високите цени на горивата, които изострят икономическите удари върху потребителите. Последните трябва да се справят и с високата инфлация при други продукти, като храни и услуги.

Chevron вероятно ще отчете рекордна печалба от 37 млрд. долара за 2022 г., над два пъти повече от възвръщаемостта си през предходната година, показват прогнози на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Междувременно Exxon Mobil Corp. се очаква да отчете печалба от 57,6 млрд. долара.

Междувременно Valero Energy Corp. отчете рекордна годишна печалба, като същевременно разпредели между акционерите почти половината от генерираните от оперативни дейности 13,8 млрд. долара.

Белият дом разкритикува плана за обратно изкупуване на Chevron в сряда, посочвайки, че петролната компания трябва да насочва повече средства от печалбите си към увеличаване на производството, вместо да възнаграждава акционерите. Пакетът за обратно изкупуване на Chevron е толкова голям, че може да финансира над четири години сондажна дейност и други проекти при сегашния темп на разходите на компанията.

„За компания, която твърдеше не много отдавна, че „работи усилено“ за увеличаване на производството на петрол, раздаването на 75 млрд. долара на ръководители и богати акционери със сигурност е странен начин да демонстрира това“, заяви говорителят на Белия дом Абдула Хасан. „Продължаваме да призоваваме петролните компании да използват своите рекордни печалби, за да увеличат доставките и да намалят разходите за американския народ“, добавя Хасан.

Средните цени на бензина нарастват с близо 9% от началото на годината. Източник: Bloomberg Средните цени на бензина нарастват с близо 9% от началото на годината. Източник: Bloomberg

Миналата година Байдън предприе исторически мерки да спре ръста при цените на петрола, като осигури 180 млн. барела суров петрол от стратегическите резерви на САЩ. Но той все още не успява да убеди петролните компании драстично да увеличат разходите за нови сондажи след опустошителните загуби по време на пандемията и подновените обещания за капиталова дисциплина. А представители на индустрията, на свой ред, обвиняват администрацията на Байдън за антипетролната ѝ реторика и за фокусирането върху набор от зелени политики, които обезсърчават новите инвестиции в производството на изкопаеми горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Администрацията на сънливият Джо и съпартийците му направи и невъзможното през последните години за да затруднят петролният и газов сектор и да прокара наратива за краят на тези енергийни източници, и сега са възмутени,че компаниите не искали да инвестират?Че кой ***,лоум,ник ще увеличи инвестициите си в отрасъл, който е обявен от правителствата за отмиращ?При положение,че става дума за инвестиции,които се връщат за десетилетия?Сега жънат,каквото са посяли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още