IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пристигнат ли навреме западните танкове в Украйна?

В четвъртък Русия извърши един от най-масовите си обстрели през последните месеци

07:59 | 27.01.23 г. 95
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 12 държави влязоха явно в "танковата коалиция" за Украйна и към момента по публичните заявления ще бъдат доставени близо 80 модерни западни танка - германските Leopard, британските Challenge 2 и американските Abrams. В Украйна са убедени, че след системите за залпов огън HIMARS те коренно ще променят хода на войната. Тяхното предимство е в системата за управление на огъня, която е с по-голяма устойчивост и далекобойност от съветските аналози, коментират експертите.

Очакванията са, че танковете ще пристигнат на бойното поле до март и ще помогнат на украинските военни да осъществят пролетна офанзива, за която намекват и директорът на военното разузнаване Кирило Буданов, и военни. Според медийни публикации, когато руският президент Владимир Путин направи смяна в командването на операцията в Украйна, е поставил цел на ген. Валери Герасимов да превземе Донбас в административните му граници до края на март.

В последните дни се наблюдава засилване на натиска в региона, признат и от украинските власти. Руските военни превзеха Соледар и опитват да обкръжат Бахмут, битката за който се води вече повече от пет месеца. По данни на Русия нейни части са в покрайнините на Угледар. Украински наблюдатели уточняват, че на този етап действията са разкъсани и трудно може да се говори за офанзива на руснаците, а по-скоро за тактически действия на местно ниво, които имат своите оперативни задачи и прегрупиране.

Въоръжените сили на Украйна съобщават в своя отчет за 337-я ден от началото на войната за отблъснати атаки в направленията Лиман и Авдеевка, както и за артилерийски обстрел в населени места в Запорожка област и в Херсон. Руски военни наблюдатели коментират, че украински части от своя страна подновяват своето настъпление към Кремена, което не е потвърдено от Киев. 

САЩ изпращат модифицирана версия на танка Abrams

САЩ ще изпратят модифицирана версия на танка Abrams, която е с по-сложна система за управление, но позволява на екипажите по-лесно да локализират вражески позиции и да проследяват "дружески" превозни средства.

По информация на Politico Вашингтон изпраща танковете в Украйна без секретна броня, в която е използван обеднен уран. По източници на изданието САЩ забраняват износа на тази технология, но има други модификации на броните, които спокойно могат да бъдат използвани.

Ракети с насочване пропускат целите си

Три от всеки четири изстреляни във вчерашната вълна ракети с радионасочване Х-59 са пропуснали целта си, пишат от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В рамките на тази руска операция са изстреляни 55 ракети, от които украинските ПВО са свалили 47. Поражения има в 11 области на Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за един загинал и двама ранени в резултат от попадението на ракета в нежилищна сграда.

Въпреки големия процент свалени ракети - над 80%, има 11 загинали и 11 ранени при поредния обстрел, който е един от най-масовите в последните седмици. Има и щети по енергийната инфрраструктура, причиняващи прекъсване на захранването в Одеса, Киев, Лвов и още няколко места.

Русия започна да съчетава въздушните удари - в нощта на 25 срещу 26 януари над Украйна бяха изпратени 24 дрона, които бяха унищожени от украинците. Целта е изтощаването на въздушната отбрана и липса на противодействие при следващата ракетна стрелба. ВСУ обаче съобщава за 47 свалени ракети от типа крилати ракети Х-59, "Калибър" и Х - 101 и Х - 555, както и две ракети "Кинжал".

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето вечерно обръщение по повод 337-я ден от началото на войната, че този ракетен удар е поредното доказателство, че "руската агресия може и трябва да бъде спряна само с адекватни оръжия, с нищо друго".

В интервю за Sky News украинският президент беше категоричен, че не се интересува от преговори с руския си колега Владимир Путин. Зеленски обясни, че след единствената си среща с него в Париж в края на 2019 г. е видял, че Путин казва едно, а върши друго. Преди началото на военната инвазия руският президент не е искал да разговаря с украинската страна, припомни още Зеленски.

"Не разбирам - той ли взима решенията или някой друг? Така че за какво да се срещнем - да си стиснем ръцете? Не се интересувам. Да говорим? Наистина не разбирам кой взима решенията в Русия", заяви украинският държавен глава и допълни, че след началото на пълномащабната война за него Владимир Путин е "никой". Кремъл отговори на неговите коментари, че самият Зеленски отдавна не е търсен за разговори от руската страна.

САЩ с нов пакет санкции срещу Русия

САЩ представиха нов пакет със санкции срещу Русия, пише Институтът за изследване на войната. В тях ЧВК "Вагнер" е вписана като международна криминална групировка, което означава, че Вашингтон планира да следи дейността ѝ и извън Украйна. ЕС също готви 10-и пакет санкции, които вероятно ще бъдат обявени през февруари.

По информация на Bloomberg ЕС ще засили натиска си срещу Беларус в 10-я пакет от санкции. Ограничен ще бъде износът на стоки с възможна двойна употреба, оборудване за енергийния сектор и луксозни стоки, като изключения са предвидени за храни и фармацевтични продукти. Минск е един от партньорите на Русия в тази операция и на територията на страната са разположени руски части. 

ЕС съобщи вчера, че има правни основания за конфискуването на замразени руски активи, които да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

75
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: khaoЗа "копейките" и "най-простите": За да стигна твоето "ниво", май ще трябва да пропадам още два-три живота време минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: khaoЗа 250К лева не е вярно. Не съм вземал такива пари. Превъртях повече но, спазих правилата и не съм крал, както лъже Матеев но, той си е изпечен лъжец. Чак се чудя на акъла си,как допреди две години, му вярвах. Умря Марко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: khaoЗащото, я поднових със следваща дата, да не се застъпват два комплекта документи по една и съща тема, затова оттеглих този номер. Иначе, с какво е по-добра, ами дай са видим: Безопасна, технологична, много по-ниско вътр.съпротивление, по-висок импулсен ток, минимална загуба на капацитет при проблем в една клетка, способност за самовъзстановяване след късо, уникално лесно мащабиране, безпроблемно рециклиране, перфектен термоконтрол, безпроблемна логистика, ел.хим.съвместимост и т.н.+++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Pyramid и да те питам от чисто любопитство.... верно ли си взел 250 000 лева за това ---> http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?id=80538 :D:D:D и въпреки това плюеш по ЕС! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Pyramid .. и с какво това "изобретение" е по различно от акумулатора дето го имам в колата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Pyramid ... а защо на заявката ти статуса е : Статус: ПТ Оттеглена заявка/По искане на заявител ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Pyramid ако ти и останалите копейки сте бенчмарка за компетентност, тогава да... може да го броиш по всичко, но ако е някой образован ... ситуацията вече е друга! Нека бъдем сериозни, феновете на русия сте от най простата част на обществото ни, това е доказано! ... ще прегледам линка по късно тая вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 3 rate down comment 6
Pyramid
преди 1 година
До: khao"До: Pyramid :):) айде пак овърта... не не съм измислил никакъв инвертор, нямам нито един патент... само баща ми има! занимавам се със софтуер и мрежи!". Т.е., един вид, си...компетентен по всичко? ЕХА! И що се мъчат хората да правят неща, дето ти ги разбираш? Или...НЕ ГИ? С каква компетентност разполагаш да съдиш за неща извън собствената си копанка? "Сериозна инженерна работа". Според Матеев, ако някой друг е можел да свърши това, което ти си свършил, не било можело да си ти. Щот'так ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
https://portal.bpo.bg/bpo-journal/journal/view/element/166?node=319 последният, осми ред. Номер BG/P/2021/00113320
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Pyramid :):) айде пак овърта... не не съм измислил никакъв инвертор, нямам нито един патент... само баща ми има! занимавам се със софтуер и мрежи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още