IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пристигнат ли навреме западните танкове в Украйна?

В четвъртък Русия извърши един от най-масовите си обстрели през последните месеци

07:59 | 27.01.23 г. 95
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от 12 държави влязоха явно в "танковата коалиция" за Украйна и към момента по публичните заявления ще бъдат доставени близо 80 модерни западни танка - германските Leopard, британските Challenge 2 и американските Abrams. В Украйна са убедени, че след системите за залпов огън HIMARS те коренно ще променят хода на войната. Тяхното предимство е в системата за управление на огъня, която е с по-голяма устойчивост и далекобойност от съветските аналози, коментират експертите.

Очакванията са, че танковете ще пристигнат на бойното поле до март и ще помогнат на украинските военни да осъществят пролетна офанзива, за която намекват и директорът на военното разузнаване Кирило Буданов, и военни. Според медийни публикации, когато руският президент Владимир Путин направи смяна в командването на операцията в Украйна, е поставил цел на ген. Валери Герасимов да превземе Донбас в административните му граници до края на март.

В последните дни се наблюдава засилване на натиска в региона, признат и от украинските власти. Руските военни превзеха Соледар и опитват да обкръжат Бахмут, битката за който се води вече повече от пет месеца. По данни на Русия нейни части са в покрайнините на Угледар. Украински наблюдатели уточняват, че на този етап действията са разкъсани и трудно може да се говори за офанзива на руснаците, а по-скоро за тактически действия на местно ниво, които имат своите оперативни задачи и прегрупиране.

Въоръжените сили на Украйна съобщават в своя отчет за 337-я ден от началото на войната за отблъснати атаки в направленията Лиман и Авдеевка, както и за артилерийски обстрел в населени места в Запорожка област и в Херсон. Руски военни наблюдатели коментират, че украински части от своя страна подновяват своето настъпление към Кремена, което не е потвърдено от Киев. 

САЩ изпращат модифицирана версия на танка Abrams

САЩ ще изпратят модифицирана версия на танка Abrams, която е с по-сложна система за управление, но позволява на екипажите по-лесно да локализират вражески позиции и да проследяват "дружески" превозни средства.

По информация на Politico Вашингтон изпраща танковете в Украйна без секретна броня, в която е използван обеднен уран. По източници на изданието САЩ забраняват износа на тази технология, но има други модификации на броните, които спокойно могат да бъдат използвани.

Ракети с насочване пропускат целите си

Три от всеки четири изстреляни във вчерашната вълна ракети с радионасочване Х-59 са пропуснали целта си, пишат от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В рамките на тази руска операция са изстреляни 55 ракети, от които украинските ПВО са свалили 47. Поражения има в 11 области на Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за един загинал и двама ранени в резултат от попадението на ракета в нежилищна сграда.

Въпреки големия процент свалени ракети - над 80%, има 11 загинали и 11 ранени при поредния обстрел, който е един от най-масовите в последните седмици. Има и щети по енергийната инфрраструктура, причиняващи прекъсване на захранването в Одеса, Киев, Лвов и още няколко места.

Русия започна да съчетава въздушните удари - в нощта на 25 срещу 26 януари над Украйна бяха изпратени 24 дрона, които бяха унищожени от украинците. Целта е изтощаването на въздушната отбрана и липса на противодействие при следващата ракетна стрелба. ВСУ обаче съобщава за 47 свалени ракети от типа крилати ракети Х-59, "Калибър" и Х - 101 и Х - 555, както и две ракети "Кинжал".

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в своето вечерно обръщение по повод 337-я ден от началото на войната, че този ракетен удар е поредното доказателство, че "руската агресия може и трябва да бъде спряна само с адекватни оръжия, с нищо друго".

В интервю за Sky News украинският президент беше категоричен, че не се интересува от преговори с руския си колега Владимир Путин. Зеленски обясни, че след единствената си среща с него в Париж в края на 2019 г. е видял, че Путин казва едно, а върши друго. Преди началото на военната инвазия руският президент не е искал да разговаря с украинската страна, припомни още Зеленски.

"Не разбирам - той ли взима решенията или някой друг? Така че за какво да се срещнем - да си стиснем ръцете? Не се интересувам. Да говорим? Наистина не разбирам кой взима решенията в Русия", заяви украинският държавен глава и допълни, че след началото на пълномащабната война за него Владимир Путин е "никой". Кремъл отговори на неговите коментари, че самият Зеленски отдавна не е търсен за разговори от руската страна.

САЩ с нов пакет санкции срещу Русия

САЩ представиха нов пакет със санкции срещу Русия, пише Институтът за изследване на войната. В тях ЧВК "Вагнер" е вписана като международна криминална групировка, което означава, че Вашингтон планира да следи дейността ѝ и извън Украйна. ЕС също готви 10-и пакет санкции, които вероятно ще бъдат обявени през февруари.

По информация на Bloomberg ЕС ще засили натиска си срещу Беларус в 10-я пакет от санкции. Ограничен ще бъде износът на стоки с възможна двойна употреба, оборудване за енергийния сектор и луксозни стоки, като изключения са предвидени за храни и фармацевтични продукти. Минск е един от партньорите на Русия в тази операция и на територията на страната са разположени руски части. 

ЕС съобщи вчера, че има правни основания за конфискуването на замразени руски активи, които да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

65
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 година
До: khaoТи...не беше ли ТИ измислил някакъв инвертор за АС задвижване? Що ги няма още по заводите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Pyramid давай линк ако щеш, то вече 10 пъти искам и ти все ме мотаеш.... явно нямаш нито един, хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Zlato еми да, нещо странно ли ти се струва, такава е цялата им история, неуко момиче! ... Примерно в Ирак, всички взеха концесии... включително Лукойл и Китайците, ама това хич не обичате да го споделяте от кочииината, нали? ... и удебелявам на концесия! Никой не е крал иракски петрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 1 година
До: khaoВсичките са ми любими. Бъди по-конкретен. Например за...сондажите, искаш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
До: Zlato: Ами крадци са и, ако някой (друг) пребара разни там богатства, как после те да стигнат до тях? Лоши, лоши рашки! Прочее, и за "правата на човека" изведнъж се загрижиха, вай-вай-вайййй! ...Голямо чудо че, същите тези човеци, меат на фронта като мухи и даже отпреди войната от руска страна, над 14000 души бяха избити. Много "загрижени", много мили янки и ингилизи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Pyramid най доброто което имаш... ако не ти хареса, дай друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 5
Zlato
преди 1 година
До: Zlato Ти да видиш. Американците били загрижени, че Вагнер източвали минералните ресурси на соверенни държави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 2 rate down comment 4
Zlato
преди 1 година
The US government is concerned about the extent to which Wagner is interfering in sovereign countries internal politics, violating human rights, and robbing them of their mineral wealth, according to a senior administration official cited in the report. Leaving aside Washingtons newfound concern for developing countries sovereignty over their mineral wealth when thats often the main underlying reason why theyre typically targeted by the US for some freedom and democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
До: khao, кое ТОЧНО изобретение те вълнува? Доста са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
Финанси виж още