IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron отчете нова рекордна печалба и безпрецедентен паричен поток за 2022 г.

Коригираната печалба расте до 36,5 млрд. долара, а добивът на петрол и газ от американските находища на групата нараства с близо 4%

15:48 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Chevron Corp. увеличи печалбата си за 2022 г. до ново рекордно ниво на фона на ръста при цените на суровините и местния добив на петрол. Това е генерирало безпрецедентен паричен поток, който ще подкрепи планираното обратно изкупуване на акции на стойност 75 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба за миналата година се увеличава до 36,5 млрд. долара, а добивът на петрол и газ от американските находища на групата расте с близо 4% до еквивалента на 1,181 млн. барела на ден, изтъква Chevron.

Финансовият отчет на компанията вероятно ще раздразни критиците на петролната индустрия в Белия дом и Конгреса, които бяха разгневени от новината, че Chevron планира мащабно обратно изкупуване на акции за 75 млрд. долара. Сумата, отделена за обратното изкупуване, би била достатъчна за закупуването на Occidental Petroleum Corp. или за придобиването на почти всеки друг местен конкурент.

Въпреки че резултатите на Chevron за цялата година надминаха очакванията на пазарните експерти по отношение на повечето стандартни показатели за ефективност, коригираната печалба за четвъртото тримесечие в размер на 4,09 долара на акция изостава с 18 цента от медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Chevron разкри и 1,1 млрд. долара отписване на международни активи, без да предоставя подробности по темата.

Анализаторите и инвеститорите ще чакат повече информация относно отписването, когато главният изпълнителен директор Майк Уирт и главният финансов директор Пиер Бребер вземат участие в конферентен разговор по-късно в петък.

Акциите на Chevron отчетоха в четвъртък най-големия си ценови ръст от близо четири месеца в отговор на съобщението за обратното изкупуване на акции, което ще се осъществи в рамките на няколко години.

Въпреки че инвеститорите ликуват, администрацията на американския президент Джо Байдън разкритикува благоприятната за акционерите инициатива, твърдейки, че парите могат да бъдат по-добре изразходени, като например за увеличаване на енергийните доставки, което ще облекчи ценовия ръст.

„За компания, която твърдеше не много отдавна, че „работи усилено“ за увеличаване на производството на петрол, раздаването на 75 млрд. долара на ръководители и богати акционери със сигурност е странен начин да демонстрира такъв ангажимент“, изтъкват от Белия дом.

Chevron върна над 22 млрд. долара на инвеститорите миналата година чрез обратно изкупуване на акции и дивиденти.

Петролните компании трябва да „използват своите рекордни печалби, за да увеличат доставките и да намалят разходите“ за потребителите, добавят от Белия дом.

Chevron е първата от петте големи западни петролни компании, който представи своя нов финансов отчет. Тя ще бъде последвана от Exxon Mobil Corp., която планира да публикува резултатите на 31 януари. През февруари това ще направят още Shell Plc, BP Plc и TotalEnergies SE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още