IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Путин не е заплашвал мен и Германия

В Бахмут се водят боеве за всяка улица и за всяка къща, заяви ръководителят на частната армия "Вагнер"

13:20 | 05.02.23 г. 4
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин в телефонните си разговори с германския канцлер Олаф Шолц „не е отправял заплахи срещу мен или Германия“, заяви Шолц в интервю за неделното издание Bild am Sonntag.

Бившият британски премиер Борис Джонсън, който говори в документален филм на ВВС по-рано тази седмица, заяви, че руският лидер го е заплашил с ракетен удар, който щял да „отнеме само минута“. Кремъл заяви, че Джонсън лъже.

Шолц отбеляза, че от разговорите, които е провел с Путин, е станало ясно, че двамата имат различни гледни точки за войната в Украйна, която Русия нарича „специална военна операция“.

„Казвам много ясно на Путин, че Русия има единствената отговорност за войната“, заяви Шолц.

„Русия нападна съседната си страна без никакво основание, за да завземе части от Украйна или да постави цялата страна под контрола си“, каза германският канцлер.

Тъй като Германия смята, че действията на Русия нарушавали мира в Европа, страната предоставяла на Украйна финансова, хуманитарна и военна помощ, допълни той.

Има съгласие с украинския президент Володимир Зеленски, че доставяните оръжия от Запада трябва да бъдат използвани само на украинска, не и на руска територия, допълни Шолц.

„Имаме консенсус по този въпрос“, изтъкна той.

Тази седмица Путин говори за съветската армия, която нанесла поражение на силите на нацистка Германия при Сталинград преди 80 години и заяви, че Русия ще победи Украйна, която според него била в хватката на ново въплъщение на нацизма.

На фона на нарастващия международен натиск миналия месец германското правителство обяви, че планира доставката на модерни танкове „Леопард“ 2 от резервите на армията. Шолц заяви, че доставките на оръжия са били внимателно координирани със западните съюзници, за да се избегне допълнителна ескалация на напрежението.

Ожесточени боеве в Бахмут

Междувременно ръководителят на руската частна военна компания „Вагнер“ съобщи в неделя, че се водят ожесточени боеве в северните части на украинския град Бахмут, който е във фокуса на вниманието на руските сили от седмици, предава Ройтерс.

Евгений Пригожин, основател и ръководител на „Вагнер“, заяви, че войниците му „се сражават за всяка улица, всяка къща, всяка стълбищна клетка“ срещу украинските сили, които не отстъпват.

Руските сили се опитват да обградят и овладеят Бахмут, град в източната област Донбас, от седмици и изглежда постигат бавен, мъчителен напредък на висока цена.

В последните дни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че положението около града е тежко.

„Никой няма да предаде Бахмут. Ще се борим, докато можем. Смятаме Бахмут за наша крепост“, каза той в петък.

Ако руските сили успеят да завладеят града, това ще е първият им значим стратегически напредък от лятото на миналата година, когато първоначалната офанзива в Източна Украйна беше спряна и в крайна сметка беше преобърната в поредица от украински контраофанзиви през втората половина на 2022 г.

Пригожин опроверга съобщения в руски медии, че украинските войници напускат Бахмут. „Украинските сили не се оттеглят. Те се борят до последно“, съобщи той в канала си в Телеграм.

„Водят се ожесточени битки в северните квартали за всяка улица, всяка къща, всяка стълбищна клетка“, допълни Пригожин.

Канада изпраща първи танк „Леопард“ 2 на Украйна

Първият от четирите танка „Леопард“ 2, обещани от Канада, са на път за Украйна. Самолет на канадските Военно-въздушни сили е излетял от Халифакс с първия основен боен танк „Леопард“ 2, който Канада изпраща на Украйна, съобщи канадският министър на отбраната Анита Ананад в Twitter в събота.

„Канада е на страната на народа на Украйна и ще продължим да предоставяме на украинските въоръжени сили оборудването, от което се нуждаят, за да спечелят“, допълни министърът.

В друга публикация в Twitter Ананд сподели видео, показващо натоварването на танка на самолета и излитането на машината.

Канада обяви в края на януари, че иска да достави четири танка „Леопард“ 2 германско производство на Украйна.

Ембарго на ЕС върху руския дизел влиза в сила

Ембарго на ЕС върху рафинирани петролни продукти от Русия като дизел и бензин влиза в сила в неделя. Мярката беше договорена през юни м. г.

Руският износ на такива продукти към ЕС е достигнал 2,5 млрд. евро през октомври. Ембаргото цели да ограничи възможностите на Русия да финансира нашествието си в Украйна.

В събота ЕС и страните от Г-7 и Австралия обявиха таван върху цената на рафинирани петролни продукти като дизела. Руският суров петрол вече е подложен на сходно ембарго и ценови тавани.

Русия и Украйна размениха военнопленници

Украйна и Русия си размениха почти 200 войници в събота в размяна на затворници, потвърдена и от двете страни. Зеленски заяви, че 1762 украински граждани са били освободени от плен от началото на войната. Руското министерство на отбраната съобщи, че размяната е станала възможна с посредничеството на Обединените арабски емирства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
До: aldy Чакай сега - нали минахме отдавна борбата с нацистите е Украйна. Да припомням ли, че нацистите от Азовстал се връщат на групи по 100-200 в Украйна. Ако целта са били нацистите, защо не ги убихте ами ги връщате? И ако ще се борите с нацистите, защо окупирате и анексиране територии. Според мен първо помислете за нападане на Финландия, че като влезе в НАТО ще може да порази за нз си колко минути Москва :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Ти ако помниш имаше закани, че тези зима ще умрем от глад и от студ. И не че няма да имаме пари, ще имаме пари ама просто няма да има от къде да се купи. За подчертаване на ситуацията се пращаха клипове от магазини в РФ - колко били пълни (въпреки, че още в началото нашите компании казаха, че няма да спират работа там, за да не се предизвиква недостик на храни). Ей такива големи приказки - и накрая нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: aldy... хехе , блатните opkи се опитаха да смачкат европейската икономика , първо изпразниха германските газохранилищата , видеха че не се получава , после намалиха наполовина доставките на газ , видеха че пак не става , строшиха си турбините и пак не стана , накрая си взривиха тръбите на газопроводите като последен опит и видеха че пак не става ... остатъка от opkи и вагнеровци ще бъде намачкан от НАТОвски танкове и ритан от украинци ... И в масква ще има масово скачане от небостъргачи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
aldy
преди 1 година
Нито Путин, нито РФ заплашват ФРГ, но Аналена Бербок, сегашният Рибентроп, обявява война на РФ. Заради бандеронацисткия режим в Укрия. И ще си получи по мордата заслуженото. Когато му дойде времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още