IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от британския железопътен сектор отхвърлиха предложение за заплатите

Синдикатите заплашиха с нови стачки през следващите седмици

19:55 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Профсъюзът, който стои зад стачките на служителите от железопътния сектор във Великобритания от миналото лято, отхвърли още един набор от предложения за заплатите и заплаши да организира нови стачни действия, докато са необходими такива, съобщава Bloomberg.

Синдикатът RMT заяви, че офертите на оператора на железопътната мрежа Network Rail и компаниите, ръководещи влаковите композиции, са „ужасни“ и са били отхвърлени след широка консултация с местните клонове на профсъюза, който защитава интересните на повече от 40 000 железопътни работници.

Миналия месец железопътните компании предложиха на някои работници 5% увеличение на заплатите или фиксиран ръст от 1750 паунда - в зависимост от това коя опция е по-изгодна за служителите - за текущата фискална година, последвано от увеличение от 4% през следващата година. Предложението включва и промени в условията на труд.

Очаква се TSSA, друг синдикат, да препоръча на своите членове да приемат последното предложение за заплатите, споделя източник, запознат със ситуацията. На представителите на TSSA беше предложена същата сделка като на RMT. Синдикатът разполага с около 18 000 членове, но не всички са страни по този спор или са обхванати от това споразумение. 

Безопасността на железопътния транспорт

Настоящото предложение създава риск от „сериозно намаляване на задачите по планираната поддръжка, правейки железниците по-малко безопасни“, изтъква Мик Линч, генерален секретар на RMT.

Според Линч предложението може да доведе до затварянето на всички билетни каси и до съкращения на хиляди работни места.

От RMT са готови да обявят нови стачки през следващите седмици. Профсъюзът повторно гласуване за разрешение за провеждане на допълнителни стачки след май.

Продължават и споровете между машинистите и компаниите, като първите са готови отново да протестират.

Премиерът Риши Сунак се сблъсква с вълна от стачки на работниците от транспортната мрежа, Националната здравна служба, държавната администрация и други сфери на публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още