IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EurActiv: България е доставила оръжие за над 1 млрд. долара на Украйна през трети страни

През февруари стана ясно, че "Терем" възстановява производството на 122-мм снаряди след 35 години пауза

18:41 | 06.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последната година България е доставила оръжие за над 1 млрд. долара за Украйна през трети страни, сочи разследване на българския екип на EurActiv. Според тях страната ни в последните години, дори и преди началото на войната, не е доставяла директно оръжие за Украйна.

Темата е много чувствителна за българското общество и разделя политиците. Буквално дни след началото на войната тогавашният вицепримиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, лидер на БСП, заяви, че България няма да достави "и един патрон" за Киев.

В периода 24 февруари 2022 година - 19 януари 2023 година няма нито едно постъпило заявление за износ на оръжие за украински търговски компании или институции, съответно и нито едно издадено разрешение за износ от Комисията по експортен контрол, потвърждават от Министерството на икономиката в изявление, получено по Закона за достъп до обществена информация.

Но източници на EurActiv са категорични - през последните месеци българската оръжейна индустрия изнася рекордни количества оръжия и муниции към Румъния и Полша, а крайната им дестинация е Украйна. Държавните оръжейни компании в Сопот, Карлово и Казанлък съобщават за 100% увеличение на продажбите.

Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов потвърждава ръста. Според него през 2022 г. са издадени разрешителни за износ на оръжия на стойност между 1,1 млрд. и 1,3 млрд. евро.

Велизар Шаламанов, който беше служебен министър на отбраната в кабинета "Близнашки", обяснява пред изданието, че България не изнася оръжие директно към Украйна, защото обикновено доставките минават през международни програми. Те се финансират от Великобритания, САЩ или Полша и парите не са украински, коментира още той. Основание износът да минава през Полша е и логистиката, допълва още Шаламанов.

Но продажбите през трети страни съвсем не са единствено по време на пълномащабната война в Украйна, твърдят източниците на EurActiv. Още преди това доставките са били по тази схема. Техните данни съвпадат с публикувания наскоро материал в германското издание Die Welt, в който се разказва как кабинетът "Петков" е доставял тайно за Украйна оръжия и горива още в първите дни на войната.

Макар и позициите в политическите среди относно Украйна да не са единни, 48-ото Народно събрание гласува военна помощ за страната. Списъкът с исканията на Киев обаче беше засекретен. В допълнение депутатите признаха Голодомор за геноцид над украинския народ.

В края на февруари стана ясно, че "Терем" възстановява производството на 122-милиметрови снаряди в своя завод в Костенец. Работата беше спряна през 1988 година, но сега пазарът отново се отваря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още