IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Китай правят крачка към търговско примирие

Канбера спира своя жалба в СТО, след като Пекин се съгласи да преразгледа високите мита върху вноса на австралийски ечемик

10:31 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Австралия ще спре жалба срещу Китай в Световната търговска организация (СТО), след като Пекин се съгласи да преразгледа високите мита върху вноса на австралийски ечемик. Пробивът сигнализира, че може да се очаква облекчаване на търговското напрежение между двете страни, пише FT.

Външният министър на Австралия Пени Уон каза във вторник, че спирането на жалбата е „знак на добра воля“, тъй като Канбера се опитва да възстанови отношенията с най-големия си търговски партньор.

„Надяваме се, че това ще бъде шаблон за други области на спорове“, коментира тя. Външният министър на Австралия допълва, че ако бъде постигнато споразумение за ечемика, може да се постигне споразумение и за митата върху виното.

Китай наложи мита до 80% върху австралийския ечемик през 2020 г. в разгара на търговските разногласия между страните. Австралийски стоки на стойност около 20 млрд. австралийски долара (13,3 млрд. щатски долара) – включително въглища, вино, омари и памук, бяха засегнати от наказателни мита и други мерки за внос, които нарушат търговията.

Пекин наложи митата, след като австралийското правителство, тогава ръководено от Скот Морисън, призова за разследване на произхода на пандемията от коронавирус в Ухан, което разпали двустранно напрежение.

Очакваше се китайските мерки да навредят на ориентираната към износа икономика на Австралия, но цените на минералите и природните ресурси подкрепиха международната търговия на страната.

Дейвид Урен, старши сътрудник в Австралийския институт за стратегическа политика, казва, че сближаването на Китай с Австралия отразява желанието на Пекин да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP) - регионален търговски пакт, докато търканията със САЩ се увеличават.

„Моето усещане е, че приоритетът на Китай е да влезе в CPTPP, така че се нуждае от подкрепата на Австралия“, посочва той. „Пекин е в състояние да изковава търговски споразумения по начин, по който САЩ не могат“, допълва икономистът.

Ечемикът е първият австралийски продукт, на който бяха наложени мита през 2020 г. Митата са и първите, които са подложени на преглед сега на фона на признаците, че доставките на въглища между страните са възобновени.

Китай внасяше австралийски ечемик на стойност около 1 млрд. австралийски долара годишно и го използваше за производството на бира. Износът на ечемик за Китай представляваше повече от половината от износа на зърно в страната.

Пекин обвини Австралия, че използва субсидии – например за облекчаване на последствията от сушата, за да манипулира пазара, което предизвика спора в СТО.

Според анализатори ечемикът е станал обект на санкции от Китай и заради натиска на местните производители. Производителите на бира обаче са дали отпор, защото предпочитат австралийското зърно.

Австралийските производители на ечемик до голяма степен успяха да се отърсят от въздействието на китайските мита, след като войната на Русия в Украйна повиши търсенето. Голяма част от австралийското зърно обаче, което преди се купуваше от Китай, беше пренасочено към Саудитска Арабия за производство за фуражи, което означава, че е продадено на по-ниска цена.

Производителите на ечемик в Австралия очакват с нетърпение отпадането на наказателните мита. Индустрията обаче ще има много работа, защото празнината беше запълнена от Канада и Аржентина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още