IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия губи елитните си бойци във войната в Украйна

Командването на операцията използва морски пехотинци и командоси за типични за пехотата дейности

13:09 | 15.04.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия губи елитните си специални части във войната в Украйна и ще бъдат нужни години, за да ги възстанови, пише Washington Post, позовавайки се на изтеклите секретни документи на Пентагона в социалната мрежа Discord.

Оценките на Министерството на отбраната се базират на факта, че руското командване в Украйна използва елитните части като пехотински формирования на предната линия на фронта. Те са претърпели големи загуби на личния състав в последните месеци.

Обикновено спецчастите се използват за тайни мисии с голям риск - например Русия им беше заповядала залавянето на политическия елит на Украйна, включително и президента Володимир Зеленски, пише WP. Тези елитни бойци са оборудвани с най-модерните оръжия, с които разполага руската армия. Още в началото на войната в Украйна ръководството на армията прецени, че е удачно включването им на фронтовата линия.

Командосите се използват и в други военни конфликти, в които участва Русия, и претърпените загуби ще отслаби ефективността им не само в Украйна, коментират експертите от Пентагона в изтеклите документи.

WP отбелязва, че в документите няма точен брой на загубените елитни бойци, но косвено може да се съди за тях. Сателитни снимки например показват база, използвана от 22-ра бригада в Южна Русия, която показва съществено намаление на състава на бойното подразделение. Оценките на американското разузнаване е, че щетите на състава и оборудването е 90-95%.

346-а бригада в момента има 125 активни служители от 900 преди началото на конфликта, отчитат още в Пентагона. Подготовката на командосите отнема поне четири години, което означава, че Москва може да има нужда от десетилетие, за да покрие загубите от последната година.

Морски пехотинци и специални части бяха използвани в опитите за превземане на украинската столица в първите седмици на войната, коментира и анализаторът Роб Лий пред  WP. Тогава командващите операцията опитаха да ги включат в акцията, след неуверените действия на пехотата. Наблюденията на Лий подкрепят заключенията на Пентагона за елитните военни части на Русия.

Според него именно загубата на тези военни са довели до недобра разузнавателна информация, използвано от Украйна за есенната контраофанзива. Киев успя да си върне контрола над почти цялата Харковска област и град Херсон - единственият областен град, окупиран от руските войски след 24 февруари.

Елитните части са били изпратени в Харков в началото на войната , но са претърпели големи загуби, тъй като не са имали подкрепа на останалата войска. Това се доказва от редица видео и снимкови материали. Те са използвани и за окупирането на Мариупол и в Донбас, където пехотинците са изпитвали трудности да напредват.

Украински войник разказва пред американското издание, че руски военни със специално оборудване (уреди за нощно виждане и модерни бронежилетки) са участвали в бойните действия край Вухледар. Тези части са работили на малки групи, изпълнявайки разузнавателни мисии, коментира той, макар че няма конкретни доказателства, че това са елитни части на руската армия.

Данни на Лий сочат, че през февруари край Вухледар е загинал един от командирите на специалните руски части. Според анализатора това подсказва, че "нещо не е наред". "Или загубите са твърде тежки, или тази единица се използва по начин, по който не би трябвало да се използва", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 15.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 29
doba
преди 1 година
*** = ш л я х т а т а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 31
doba
преди 1 година
https://***.vesti.bg/sviat/polshazabrani-vnosa-na-zyrno-i-hrani-ot-ukrajna-6166026 - *** реже укрите... Интереса клати феса - народна поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 13
Импeраторът
преди 1 година
До: penkiler1415 Китай си беше тръгнал да анексира РФ и преди глупостите на Путин. САЩ не продават нищо, мойче (както и приятелите им от НАТО). Напротив - чисти се старо оръжие, което скоро трябваше да се унищожава за сметка на данъкоплатците. Както виждаш никой от страните от НАТО не бърза да дава нови технологични оръжия на Украйна. И няма нужда, на мъртво куче като руската армия да се вади нож. Е, украинците имат много повече жертви така, но на запад сълзи няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 25
khao
преди 1 година
До: dataвсичли народи са близки. победител ще има, както винаги има. и само русия ще стане немощна десетилиетия напред, за украйна не важи... стига с тия телевизионни клишета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 46 rate down comment 13
data
преди 1 година
До: penkiler1415:) E, истината е нелицеприятна . Два близки народа си избиват бъдещето във война която няма как да има победител и единственият резултат от нея ще е , че ще направи воюващите страни немощни за десетилетия напред . Докато останалият свят хвърчи с бясна скорост към новите технологии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
да *** гнuдите ... !! ... колкото повече толкова повече ... !! ... и ние помагаме в тази радост ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 47 rate down comment 25
penkiler1415
преди 1 година
Изглежда написаното не ви допада? Американците продават огромно количество оръжие и газ, НАТО се разширява и става по-силно от всякога а Китай купува евтин газ и чака Русия да се разпадне та да си откъсне парче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 31
penkiler1415
преди 1 година
Руснаци и украйнци се избиват помежду си за славата на Путин а американците, Китай и НАТО потриват ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 13
Ivan N.
преди 1 година
До: aldyУкрите ги наричаше "братушки" допреди една година. ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 50
aldy
преди 1 година
Някой пак плаче на чужд гроб. А урките губят само току-що мобилизирани войничета. И по правило, мобилизирани от рускоговорящи области. За тях няма оплаквачки. А специалните части на укрия си живеят в Киев и Лвов, така да го разбираме? Или просто не останаха, та ги замества териториалната отбрана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още