IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо в Судан се бият? 

Армията и група паравоенни формирования контролират голяма част от икономиката на Судан. Сега между тях избухнаха тежки боеве. Най-важните въпроси

08:36 | 18.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вече трети ден в няколко големи града в Судан се водят тежки боеве между армията и паравоенните сили. Сблъсъците в столицата Хартум се възобновиха на разсъмване в понеделник и продължиха през целия ден, като някои от най-интензивните прояви на насилие бяха около главното международно летище и щаба на армията, както и в съседния град Омдурман. Болниците в столицата бяха ударени от тежка артилерия, съобщиха лекари и профсъюзи, а броят на загиналите цивилни нарасна до най-малко 97 души.

Какво се случва там? Най-важните въпроси и отговори за избухналото насилие.

Кой се бие срещу кого в Судан?

В събота в Судан започна това, от което някои се страхуваха, но повечето отказваха да повярват до самия край: открити боеве между суданската армия и паравоенните Rapid Support Forces (RSF). Не е ясно кой е произвел първите изстрели.

Зад очертаващата се гражданска война стои борбата за власт между началника на армията Абдел Фатах ал-Бурхан и лидера на RSF Мохамед Хамдан Дагло, известен в Судан с прякора „Хемедти". Неговите добре оборудвани RSF, чиято численост се оценява на 100 000 души, израснаха от Джанджауидите - конни милиции, които някога са работели заедно с армията за потушаване на въстанията в западния регион Дарфур, извършвайки многобройни престъпления срещу цивилното население.  

Както Ал-Бурхан, така и Хемедти някога бяха близки довереници на диктатора Омар ал-Башир - докато не го свалиха от власт през 2019 г. под натиска на широко протестно движение. И двамата влязоха в управленски съюз с опозиционните сили, но извършиха преврат отново през 2021 г., малко преди властта да премине в ръцете на чисто гражданско правителство. И двамата са ожесточени съперници.

Какво предизвика сраженията в Судан?

През декември миналата година Ал-Бурхан, Хемедти и коалиция от опозиционни сили отново се споразумяха за преход към гражданско управление. Споразумението беше подкрепено и от мисията на ООН в Судан, ръководена от германеца Фолкер Пертес. Но подробностите останаха противоречиви. Хемедти се противопоставя на включването на неговите паравоенни формирования в редовната армия. Напрежението между Ал-Бурхан и началника на RSF се изостри през последните седмици, след като Хемедти разположи части на RSF в Мероуе, северно от Хартум.

Както армията, така и паравоенните формирования контролират големи площи със суровини и икономиката на страната, което се разглежда от мнозина като най-голямата пречка по пътя към истинска демократизация. Хемедти е смятан за кръстник на контрабандата на злато, а освен това е реализирал огромни печалби от изпращането на наемници - наред с други места, в Йемен и Либия.

Къде точно се водят боевете в Судан?

Отрядите на RSF и армията се сражават в няколко региона на страната: в региона Дарфур, в Ал-Убайид, в икономически важния пристанищен град Бур Судан, както и в други градове в източната част на страната и в Хартум. Именно поради факта, че боевете се водят в градските райони, цивилното население е силно засегнато. И двете страни използват тежка артилерия, а армията - и изтребители-бомбардировачи.

По данни на ООН загиналите са най-малко 185, а ранените, включително цивилни граждани, са 1800. Болниците са препълнени. Много хора не могат да бъдат лекувани, тъй като има недостиг на лекарства и дарена кръв, а електричеството продължава да липсва на редица места. В понеделник медицинският комитет на страната призова страните в конфликта да спрат „постоянните си атаки" срещу болници, линейки и медицински персонал. От събота насам многобройни цивилни граждани се укриват в училища и джамии, тъй като избухването на боевете ги е заварило на открито.

От години Судан е в тежка икономическа криза, инфлацията е направила основните хранителни продукти недостъпни за мнозина, а в няколко региона населението е зависимо от хуманитарна помощ. Въпреки това Световната продоволствена програма на ООН (СПП) преустанови доставките си до второ нареждане, след като трима нейни служители бяха застреляни, а доставките - разграбени през уикенда.

Има ли шанс за прекратяване на огъня?

За пореден път международната общност реагира единодушно и изисква от Ал-Бурхан и Хемедти незабавно да прекратят сраженията. Не само цивилното население на Судан, но и съседните държави се опасяват от гражданска война, която би предизвикала движение на бежанци. Държавните глави на Кения и Южен Судан, Уилям Руто и Салва Киир, наред с други, сега искат да посредничат за конфликта в Хартум. Все още не е ясно кога. Летището е под обстрел до второ нареждане. 

Междувременно Ал-Бурхан обяви RSF за бунтовническа групировка и нареди разпускането ѝ, което може да бъде постигнато само чрез военна победа. Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че призовава двете страни в конфликта да прекратят сраженията. Египет е в постоянен контакт с военните и RSF, за да работи за прекратяване на сраженията и възобновяване на преговорите. По принцип Египет подкрепя суданската армия. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които през последните години изградиха силни връзки с RSF, също призоваха двете страни да постигнат прекратяване на огъня.

Великобритания и САЩ също призоваха за незабавно прекратяване на сраженията. Германският посредник на ООН Фолкер Пертес обяви нови опити за договаряне на устойчиво прекратяване на огъня за този вторник. По време на разговорите и двете страни се обвиниха взаимно за ескалацията. Според Пертес Ал-Бурхан и Дагло са подложени на голям стрес, но са показали, че са отворени за преговори с ООН и други международни участници. Представителят на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел заяви, че работи, за да убеди двете страни в „хуманитарно прекратяване на огъня". По думите на Борел посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в резиденцията си в Хартум по време на сраженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още