IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борбата за власт между двамата висши генерали в Судан донесе смърт

Судански лекари съобщиха, че най-малко 56 цивилни са убити и стотици са ранени при сблъсъци между съперничещи си фракции на въоръжените сили на страната

13:51 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Гъст дим над столицата Хартум. Снимка:  EPA/MOHND AWAD
Гъст дим над столицата Хартум. Снимка: EPA/MOHND AWAD

За втори ден в неделя в Судан се водят тежки боеве между съперничещи си фракции на въоръжените сили, а местни лекари съобщават, че най-малко 56 цивилни са били убити в смъртоносната битка за власт между двамата висши генерали в страната.

В столицата Хартум и други градове жителите потърсиха убежище в домовете си, тъй като военните на Судан и Силите за бърза подкрепа (RSF), спонсорирана от държавата милиция, си разменяха оръжеен и артилерийски огън, а в града често се чуваха експлозии.

В неделя сутринта RSF съобщи, че е свалила самолет „Сухой". В събота военните заявиха, че са изпратили военновъздушните сили срещу милицията.

Комитетът на суданските лекари, лекарски съюз, съобщи, че членовете му са преброили най-малко 56 загинали цивилни и близо 600 ранени, въпреки че е невъзможно да се оцени пълният мащаб на загубите, тъй като много части на страната остават недостъпни за службите за спешна помощ.

„Призоваваме за... незабавно прекратяване на безсмислената стрелба, при която загинаха невинни цивилни граждани", заяви комитетът на страницата си във Facebook.

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации, Африканският съюз, САЩ и Европейският съюз призоваха за прекратяване на насилието в Судан - огромна страна с население от 45 милиона души, която е в центъра на поредица от борби между външни сили, включително Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че се е консултирал с колегите си от Саудитска Арабия и ОАЕ и че те са се съгласили, че всички страни трябва незабавно да прекратят военните действия без никакви условия.

Генерал-лейтенант Абдел Фатах ал-Бурхан, който командва суданската армия, и генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Дагало, лидер на RSF, обединиха усилията си през 2019 г., за да свалят дългогодишния диктатор на страната Омар ал-Башир след месеци на продемократични демонстрации. През 2021 г. двамата генерали свалиха ръководеното от цивилни граждани преходно правителство, което трябваше да насочи Судан към народни избори.

През последните месеци обаче ген. Бурхан и Дагало маневрират за надмощие над това кой в крайна сметка ще контролира въоръжените сили на Судан и ключови сектори на икономиката - от селското стопанство до златодобива, които в момента са в ръцете на военните и RSF. Във вторник хунтата пропусна крайния срок, договорен с ООН, САЩ и други чуждестранни правителства, за възстановяване на гражданското управление след преврата през 2021 г.

Анализатори предупреждават, че ако не се прекратят бързо сраженията и не се подновят преговорите с гражданските лидери, Судан може отново да изпадне в разрушителна вътрешна война. Това би могло да дестабилизира допълнително региона, който се бори с ислямистки бунт в Сомалия и където враждуващите страни в Етиопия съвсем наскоро сключиха мирно споразумение.


Продължаващото насилие в Судан рискува да задълбочи опустошителната икономическа криза, включваща неконтролируема инфлация, която направи основни продукти като хляб и захар недостъпни за много хора. Освен това страната все още се възстановява от две продължителни граждански войни, втората от които доведе до обявяването на независимост на Южен Судан през 2011 г.

През последните години както генерал Бурхан, така и генерал Дагало изграждат международни съюзи, включително със страните от Персийския залив и Русия.

През 2015 г. генерал Дагало започна да изпраща служители на RSF да се бият в Йемен като част от подкрепян от Саудитска Арабия и САЩ съюз. Междувременно генерал Бурхан е близък съюзник на египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, който даде зелена светлина на преврата през 2021 г. на среща с Бурхан преди военния преврат.

В събота Силите за бърза подкрепа заявиха, че египетски войници във военна база в страната са се „предали", след като силите на RSP са влезли в базата. Военизираните сили заявиха, че не смятат египетските войници за врагове и са готови да ги предадат на египетското правителство.

Египет заяви, че работи със суданските власти, за да осигури безопасността на египетските военни сили, които са разположени в страната с цел обучение. Военният говорител на Египет заяви в публикация във Facebook, че Кайро "следи отблизо събитията" в Судан.

RSF също така публикува видеоклип, за който се твърди, че показва нейни сили, застанали пред реактивни изтребители във военната база в Мерое, в Северен Судан. Египет заяви, че през 2020 г. е разположил там членове на своите военновъздушни сили за съвместно военно учение със Судан.

Монархиите от Персийския залив също задълбочиха участието си в Судан след свалянето на Башир, изкупувайки огромни площи земя за производство на хранителни култури и фуражи за животни като люцерна, която е от решаващо значение за отглеждането на едър рогат добитък. Миналата година ОАЕ се съгласи да инвестира 6 млрд. долара в Судан, което включва изграждането на ново пристанище на Червено море.

В събота външното министерство на Саудитска Арабия призова военните и политическите лидери на Судан да „дадат приоритет на езика на диалога, сдържаността и мъдростта", за да намерят решение на кризата, съобщи държавната информационна агенция на кралството.

През февруари 2022 г., дни преди Русия да нахлуе в Украйна, генерал Дагало посети Кремъл за разговори с президента Владимир Путин, за да обсъди продължаването на износа на злато за Русия, закупуването на руско оръжие и изграждането на ново военно пристанище на Червено море, твърдят дипломати и судански служители.

Силите на генерал Дагало осигуряват охраната на руска минна компания, "Мерое Голд". Дружеството е подразделение на M M Invest, която се контролира от Евгений Пригожин, основал паравоенната група „Вагнер". През февруари тази година руският външен министър Сергей Лавров се срещна с двамата генерали по време на посещение в Хартум.

В изявление, преведено на английски език от руската държавна информационна агенция ТАСС, руското външно министерство заяви, че „драматичните събития, които се случват в Судан, предизвикват сериозна загриженост в Москва" и призова всички страни да се стремят към прекратяване на огъня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 16.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още