IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Sanofi надминава прогнозите, подкрепена от продажбите на водещо лекарство

Френската фармацевтична компания потвърди насоките си за 2023 г.

11:21 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на френската фармацевтична компания Sanofi расте през първото тримесечие на годината, надминавайки пазарните прогнози с помощта на силното търсене на кортикостероидната терапия Dupixent, съобщава Bloomberg.

Печалбата на Sanofi на акция достига 2,16 евро, което надхвърля прогнозата на анализатори за 2 евро на акция. След отчета книжата на компанията поскъпват с 2,3% в началото на редовната търговия на борсата в Париж.

Компанията работи за разширяване на продажбите на Dupixent, универсално лечение на редица заболявания, вариращи от астма до тежка екзема, като същевременно инвестира в прокарване на нови лекарства като Altuviiio, за терапия на хемофилия, и Beyfortus, за лечение на респираторен синцитиален вирус (RSV) при малки деца.

Лекарството Dupixent - най-продаваното в портфолиото на Sanofi, от което приходите се очаква да достигнат 10 млрд. евро тази година - може да получи нов тласък, ако употребата му бъде разширена отново, за да се включи лечение срещу хронично белодробно заболяване. Компанията може да преразгледа прогнозата си за продажбите по-късно тази година, казва главният финансов директор Жан-Батист дьо Шатийон.

Sanofi също търси нови лечения, тъй като се бори с падащите продажби на дългогодишното лекарство за множествена склероза Aubagio, което започна да се сблъсква с по-достъпна в ценово отношение конкуренция през последните седмици. Миналия месец компанията се споразумя да закупи Provention Bio за около 2,9 млрд. долара, за да се сдобие с лекарството срещу диабет, наскоро одобрено в САЩ.

В четвъртък френската фармацевтична компания потвърди насоките си за 2023 г. Приходите от продажби са нараснали с 5,7% до 10,2 млрд. евро през последното тримесечие, изоставайки от прогнозите. Приходите от Aubagio са се свили с 15%.

Коригираната печалба на акция за първото тримесечие на Sanofi от 8% и потвърдените насоки за цялата година отразяват смесеното базово представяне, като способността на компанията да повиши насоките по-късно през 2023 г. вероятно зависи от инвестиционните планове за продажбите, общите и административни разходи. Решението да не се повишават прогнозите за пиковите продажби на Dupixent също може да разочарова някои (анализатори), като се има предвид, че пазарната гледна точка сега е доста по-напред от целта на ръководството от 13 млрд. евро“, коментира анализаторът Джон Мърфи, фокусиран върху фармацевтичният сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още