IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: 110 млн. души по света бягат от домовете си

52% от всички бежанци са от три държави: Судан, Украйна и Афганистан 

14:17 | 14.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Войната в Украйна предизвика най-бързото движение на бежанци след Втората световна война. Снимка: Bloomberg
Войната в Украйна предизвика най-бързото движение на бежанци след Втората световна война. Снимка: Bloomberg

Украйна, Афганистан, Судан - броят на разселените лица и бежанците по света достигна рекордно високи стойности. По данни на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) в момента около 110 млн. души са в процес на бягство, като две трети от тях са все още в родните си страни. Организацията призовава за повече усилия за борба с причините за бягството и за подпомагане на бежанците. Към юни 2022 г. около 100 млн. души са напуснали домовете си, пояснява организацията. 

Данните са опустошителни, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. „Това е обвинение за състоянието на нашия свят", казва той, цитиран в прессъобщението.

Кризите стават все повече, но почти няма решения. За 5,7 млн. разселени лица в собствената им страна бягството е приключило миналата година, но само 340 хил. бежанци са се завърнали у дома от чужбина. 52% от всички бежанци и други хора, които се нуждаят от международна закрила, са дошли от три държави: Судан, Украйна и Афганистан. 

Миграцията и бягството не бива да се поставят под общ знаменател, пояснява Гранди. Ако по-богатите страни предложат повече легални канали за имиграция на хора, които търсят работа в страна, различна от тяхната, по-малко мигранти ще търсят убежище, каза той. Убежището и закрилата са предназначени за хора, които бягат от война, конфликт, преследване и насилие.

52%
от всички бежанци са дошли от три държави: Судан, Украйна и Афганистан

Съгласно Конвенцията на ООН за бежанците всички държави са длъжни да ги приемат. Но тъй като липсват легални канали за миграция, системите за предоставяне на убежище са претоварени, казва Гранди. Властите често не признават причините за бягството, посочени от много от търсещите убежище. А тези, които се нуждаят от закрила в действителност, са дискредитирани, добавя още ръководителят. 

Борбата за власт в Судан

От средиземноморската държава Либия към Европа тръгват много кораби с бежанци. В Судан от средата на април се води борба за власт между войските на фактическия президент и неговия бивш заместник. По данни на ООН от началото на насилието са избягали почти 1,9 милиона души. В сряда UNHCR съобщи актуалния брой на бежанците. Годишният доклад Global Trends, който тя публикува по същото време, разглежда ситуацията с бежанците през предходната година. 

Руската война срещу Украйна е предизвикала най-бързото движение на бежанци след Втората световна война. Според данни на UNHCR в края на 2022 г. 5,7 милиона души са били разселени в рамките на границите на Украйна или са избягали в чужбина. Към края на 2022 г. общо 108,4 млн. души по света са избягали от преследване, война, насилие, нарушаване на човешките права и последиците от изменението на климата, което е с 19,1 млн. души повече, отколкото година по-рано, се казва в доклада. Една трета от разселените лица са избягали в чужбина. Две трети от тях са в страни с ниски или средни доходи. Повечето от тях остават в съседни държави с надеждата скоро да се завърнат у дома. 

Мит е, че бежанците се насочват предимно към богатите страни в Европа или Северна Америка, казва Гранди. В края на 2022 г. Турция е приела най-много бежанци, следвана от Иран, където са настанени предимно афганистанци, Колумбия и Германия. Повече от 87 процента от всички бежанци и други хора, нуждаещи се от нужда от международна закрила, произхождат от едва 10 държави. Гранди похвали планираната реформа на системата на ЕС за предоставяне на убежище.

Данните са опустошителни. Това е обвинение за състоянието на нашия свят
Филипо Гранди
върховен комисар на ООН за бежанците

В бъдеще ЕС иска да задържа търсещите убежище лица, пристигащи от държава, която се счита за относително безопасна, след пресичане на границата в приемно съоръжение при условия, подобни на тези при арест. След бързо разглеждане на молбите отхвърлените ще бъдат незабавно връщани обратно. „Не всичко е идеално, но поне за нещо ЕС се е договорил“, каза Гранди. И добави: „Ние сме убедени, че търсещите убежище не трябва да бъдат поставяни в затвори. Търсенето на убежище не е престъпление“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 10 месеца
И от БГ бягат.Процентно на населението - може би и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още