IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол намалява, но остава над нивата от февруари

Няма ясни доказателства, че обещаните съкращения от 500 хил. барела на ден са извършени въпреки увещанията на вицепремиера Александър Новак

16:43 | 20.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потоците руски суров петрол към международните пазари намаляват, но остават доста над нивата, наблюдавани през февруари, спрямо които Москва заяви съкращения на добива.

Средните четириседмични доставки по море, които изглаждат част от волатилността в седмичните данни, намаляват в периода до 18 юни до 3,63 лн. барела на ден спрямо 3,66 млн. барела на ден в периода до 11 юни.

На тази база потоците сега са намалели с 212 хил. барела на ден от върха, достигнат в периода до 21 май, но все още са с 250 хил. барела на ден по-високи, отколкото през четирите седмици до 26 февруари, пише Bloomberg.

Февруари е базовият месец, спрямо който се планират съкращенията на производството, обещани от Кремъл.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, че петролната и газовата индустрия на страната се намират в добра форма.

„Производството в страната расте и ние сме доволни от това, нашите продажби са стабилни“, изтъква той, без да обяснява как това ще пасне на обещанието на Москва да намали производството.

Все още има малко доказателства, че обещаните съкращения от 500 хил. барела на ден - ответна реакция на западните санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна - са направени, поне не изцяло. В началото на май руският вицепремиер Александър Новак обяви, че страната ще съкрати добива с половин милион барела дневно спрямо количествата от февруари.

Москва се позова на отклоняването на суровия петрол, който преди това е бил транспортиран до Германия и Полша през тръбопровода „Дружба“, като обяснение за стабилните доставки. Тази смяна обаче се случи през януари и февруари, преди намаляването на производството в рамките на ОПЕК+ да влезе в сила. Потоците от руски суров петрол през тръбопровода, сега ограничени до Унгария, Словакия и Чехия, са стабилни на ниво от около 240 хил. барела на ден от февруари.

И макар че руските рафинерии намалиха нивата на преработка на суров петрол през първата половина на май, те ги повишиха отново до най-високите равнища за последните девет седмици, тъй като сезонът за планова поддръжка в Русия наближава края си. Нарастващите количества рафиниран петрол помагат за увеличаване на износа на петролни продукти. Износът по море на горива като дизел и нафта е напът да се увеличи този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още