IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Основният удар на контраофанзивата предстои 

Украйна оценява щетите от разрушаването на язовир „Каховка“ на 1,2 млрд. долара

06:48 | 21.06.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MARIASENOVILLA
Снимка: EPA/MARIASENOVILLA

Според украинския военен анализатор Роман Свитан наводненията след разрушаването на язовир „Каховка“ дават на Русия стратегическо предимство. В Херсонска област Украйна не може да осъществи контранастъпление заради наводненията. Следователно на Русия вече няма да ѝ се налага да охранява интензивно приблизително 300-километров участък от над 1000-километровата фронтова линия. В резултат на това руските военни са изтеглили около 20 000 войници от Херсон и по този начин са успели да засилят присъствието си в ожесточено оспорваните области Запорожие и Донецк.

Министерството на отбраната отслабва очакванията за бърз успех на контраофанзивата

Според украинския заместник-министър на отбраната Хана Маляр контраофанзивата в Южна Украйна върви по план. На някои места обаче украинските войски са в отбрана, а Русия е в настъпление. Няма бърза офанзива с успехи като във "филм", каза Маляр. Руските войски оказват ожесточена съпротива и минират райони. Въпреки това украинските сили освобождават страната метър по метър, добави тя. Основният удар на офанзивата обаче тепърва предстои.

Министърът на околната среда предупреждава за руски мини по европейските плажове

Украйна оценява щетите от разрушаването на язовир „Каховка“ на 1,2 млрд. долара. „Има неща, които никога няма да можем да възстановим", заяви министърът на околната среда Руслан Стрилец по време на видеоконференция с колегите си от ЕС. По думите му цели екосистеми са били отнесени в Черно море в резултат на разрушаването на язовира. Засега не става ясно как е изчислена сумата. В резултат на наводненията един милион души са останали без питейна вода, каза Стрилец. Освен това отломки ще бъдат отнесени в други държави. „Европа ще открие руски мини по плажовете си", предупреди той.

Бербок обявява „офанзива за възстановяване" на Украйна

Преди началото на международната донорска конференция за възстановяване на Украйна германският външен министър Аналена Бербок обяви „нова мащабна хуманитарна помощ" от Германия. От тази помощ трябва да се възползват „семействата, които са най-силно засегнати от разрушенията, наводненията и разселването".

В средносрочен план целта е да се подпомогне финансирането на възстановяването, каза тя. В дългосрочен план, каза тя, Украйна ще си възвърне жизнеспособната и просперираща икономика чрез самия процес на присъединяване към ЕС. Възстановяването е "колосална задача", каза Бербок. Тя призова за частни инвестиции: Германското правителство подкрепя германските компании, които продължават да работят в Украйна, чрез национални инвестиционни гаранции.


Други събития от вечерта накратко:

  • Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов обвинява Русия, че е минирала охладителната система на Запорожската атомна електроцентрала. Буданов не предоставя никакви доказателства и изявленията му не могат да бъдат проверени по независим начин.
     
  • Междувременно украинското министерство на вътрешните работи преброи общо 21 потвърдени загинали в резултат на разрушаването на язовир „Каховка“. По думите на президента Зеленски във вторник при руски обстрел е загинал и работник, оказващ помощ при наводнения.
     
  • Заради неправилно изчислени разходи по военната помощ за Украйна правителството на САЩ разполага с повече от 6 млрд. долара допълнително за подпомагане на Украйна. 
     
  • Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш износът на храни, станал възможен благодарение на споразумението за зърно между Русия и Украйна, е намалял с цели три четвърти през май в сравнение с октомври миналата година.
     
  • Политикът от германските свободни либерали Александър Граф Ламбсдорф ще стане новият посланик на Германия в Москва.

Какво ще е важно днес:

  • В Лондон започва конференцията за възстановяването на Украйна. Във фокуса на двудневната конференция за възстановяването на Украйна, която продължава до четвъртък, е въпросът как да се насърчат частните компании да инвестират в страната. В нея ще вземат участие и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и германският министър на развитието Свеня Шулце. Очаква се конференцията да започне с реч на украинския президент Володимир Зеленски, предавана по видеовръзка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 7
Импeраторът
преди 10 месеца
пОтлер е обидна дума? брех *** се загрижиха за чувствителна копейска зган
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
Импeраторът
преди 10 месеца
До: khao аз нарочно го питам, защото днес *** каза 245 танка, пък той го ни 400. Може би знае повече идолът си :-) или може би просто ръси тъпотии без покритие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 10 месеца
До: Alex Silver малоумм, вие вече унищожихте повече украински танкове от колкото е произвел ссср през цялата студена война, хахахахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 10
Импeраторът
преди 10 месеца
Сашо Сребърника, дай инфо къде гледаш тези 400 танка, мойче, че аз следя няколко руски канала и не са показали там такива снимки, може пък ти са знаеш по добре от тях да те ***.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
Импeраторът
преди 10 месеца
Няма бърза работа. Помощта си тече. До края на годината 30 000 нови военни ще бъдат обучени в ЕС. Поръчките за оръжие си вървят - хубавото е че България ще започне да изнася директно за Украйна и да печели по-добре. В същото време ще си обновим складовете. Положението е win-win за нас. Много е добре, че в този конфликт България гордо зае страната на доброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
Разбрахте ли защо Леопардите избягали от Зоопарка в Стара Загора - Аязмо? Защото чули Руска реч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 2
Alex Silver
преди 10 месеца
ФАЩ набедиха киевската хунта за диверсията на СП-тата. И по-специално Залужни. С което признават, че е на посещение при Бандера. И сега кво прайм??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 5
Alex Silver
преди 10 месеца
Тъй, тъй, "новото нормално" предстои. А старото продължава. Урките за десетина дни загубиха над 400 танка, от 600 възможни. Загубиха ги преди да стигнат до предните позиции на ВСРФ. Останаха "без гашти", дорде не речеш. Сега щели да настъпват, ама "без гашти". Затова и загубите в жива сила са над 12 хилки, две бригади и кусур. Ама до последната урка има още време. ФАЩ печелят от всеки убит повече, отколкото от всеки жив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 10 месеца
До: SporqZaKef твоите прогнози ги видяхме вече колко струват.. :D копейка, всичко върви по план, нема се плашиш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 5
SporqZaKef
преди 10 месеца
Абе и мен нещо ме притеснява, че и 'независимите' медии и телеграм каналите се омълчаха от няколко дни. Като мине срещата във Вилнюс да не се нагледаме на събития едно след друго ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още