IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извърши нови въздушни удари в района на Киев, Украйна съобщи за напредък на силите ѝ

Киев твърди, че си е върнал 133 кв. км територия от руските сили

23:17 | 20.06.23 г.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на срещата с военни ръководители. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу на срещата с военни ръководители. Снимка: EPA/БГНЕС

Русия е нанесла удари във вторник срещу военни и инфраструктурни цели в украинската столица Киев и в редица други части на страната, включително в западни области далеч от фронтовите линии, съобщиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

В същото време украински командир на сухопътните сили и заместник-министърът на отбраната обявиха успехи с контраофанзивата в източните и южните райони.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са нанесли удари и са унищожили осем склада с боеприпаси в Украйна през последните 24 часа и са отблъснали украински нападения в три различни посоки.

От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски заявиха, че дронове са нападнали Киевска област при няколко вълни в рамките на повече от четири часа.

Също във вторник украинските сили са нанесли удари с дронове на контролирания от Русия град Нова Каховка в южната област Херсон, като са убили една жена и са ранили четирима цивилни, съобщават местни ръководители, назначени от Русия.

Руските нападения са били извършени в момент, когато вниманието е насочено към украинските действия срещу дефанзивните позиции на Русия в южните и източните области – първите фази от контраофанзива, която цели да изтласка силите на президента Владимир Путин от завзетата територия при нашествието в Украйна през февруари 2022 г.

Киев твърди, че вече си е върнал 133 кв. км територия от руските сили. Но последните удари показват, че Русия е напълно способна да води война отвъд южните и източните фронтови линии.

Главнокомандващият украинските сухопътни войски генерал Олександър Сирский съобщи в Телеграм, че силите му постигат напредък по фланговете на разрушения източен град Бахмут, който попадна под контрола на руски наемници миналия месец след продължили с месеци боеве.

Той допълни, че украинските войски отблъскват все по-интензивни руски нападения близо до Купианск на североизток.

Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар заяви, че украинските сили на юг „напредват постепенно, с малки стъпки, но много уверено. Можем дори да използваме алегорията, че откъсваме всеки метър земя от врага“.

Според Малиар руските сили са минирали обширни райони, включително градове. Ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов обвини Русия, че е минирала езеро, използвано за охлаждане на реакторите, в контролираната от Москва Запорожка АЕЦ.

От кабинета на Зеленски съобщиха, че редица търговски и административни сгради и някои частни къщи са били разрушени при руските нападения с дронове в района на Киев. Не се споменава за жертви при нощните въздушни удари.

„Критично важен обект“ беше ударен в Лвов, далеч от фронтовите линии и на около 70 км от границата с Полша, съобщи губернаторът на областта Максим Кожицкий, без да разкрива подробности.

Енергийното министерство информира, че отломки от падащи дронове са разрушени електропроводи в района на Киев и на Миколаев на юг, като са прекъснали електрозахранването на стотици местни жители.

Военно-въздушните сили съобщиха, че Русия е атакувала и инфраструктура в югоизточния град Запорожие с ракети Iskander и S-300. Украинската армия допълни, че Русия е изстреляла седем ракети срещу Запорожие.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са се опитали да нападнат контролирания от Русия източен град Донецк и южната Запорожка област, но са били отблъснати.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Москва има информация, че Украйна планира да нанесе удар на контролирания от Русия Крим с американски и британски ракети с по-голям обхват и предупреди, че Русия ще отговори, ако това се случи.

„Използването на тези ракети извън зоната на нашата специална военна операция ще означава, че САЩ и Великобритания ще бъдат напълно въвлечени в конфликта и ще доведе до незабавни удари срещу центрове за вземане на решения в Украйна“, каза Шойгу на среща с военни представители.

Той допълни, че украинските въоръжени сили са извършили 263 нападения срещу позиции на руските сили от 4 юни насам, датата, която според Москва е започнала контраофанзивата на Украйна. Но те „не постигнаха целите си“, допълни той.

Украйна твърди, че си е върнала осем села.

В същото време Кремъл съобщи, че вижда малък шанс за мирни преговори с Украйна заради позицията на Киев, която изисква пълно изтегляне на руските сили от украинска територия преди да се постигне мир. Това се случи въпреки усилията на посредническа мисия от африкански лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 20.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още