IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън похвали Байдън и изрази оптимизъм относно икономиката на САЩ

Финансовият министър е уверен в способността на държавата да охлади инфлацията и да запази стабилен пазара на труда въпреки рисковете

21:05 | 30.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Финансновият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансновият министър на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg L.P.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън повтори своя оптимизъм за американската икономика, като каза, че инфлацията може да се забави без спад в заетостта, дори ако икономическият растеж бъде охладен, съобщава Bloomberg.

„Вече една година чуваме различни прогнози за предстояща рецесия в САЩ – като прогнозите предвиждаха такава до края на 2022 г., след това до началото на 2023 г., след това до средата на тази година“, изтъква Йелън, добавяйки: „Но икономиката ни се оказа по-устойчива, отколкото мнозина си мислеха“.

Тя повтори дългогодишното си виждане, че „има път за охлаждане на инфлацията, като същевременно се поддържа здрав пазар на труда“, дори ако предстоят „значителни рискове“.

Йелън заяви миналата седмица, че вижда намаляващ риск за САЩ да изпаднат в рецесия и предположи, че забавянето на потребителските разходи може да бъде цената, която трябва да се плати за приключване на кампанията за ограничаване на инфлацията от страна на Федералния резерв.

„Въпреки че има части от нашата икономика, които се забавят, домакинствата харчат със стабилни темпове, а предприятията продължават да инвестират“, посочва Йелън в петък. „В бъдеще очаквам сегашната сила на пазара на труда и стабилните баланси на домакинствата и бизнеса да служат като източник на икономическа сила, дори ако икономиката ни се охлади малко повече, тъй като инфлацията се забавя“, добавя министърът.

Служителите на Фед повишиха лихвите с 500 базисни пункта за малко повече от година и сигнализираха, че ще е необходимо допълнително затягане на паричната политика, за да се охлади инфлацията до целта на централната банка от 2%.

Те предупредиха, че забавянето на инфлацията до тази цел вероятно ще изисква период на растеж под тенденцията и известно смекчаване на условията на пазара на труда.

Междувременно Йелън похвали работата на президента Джо Байдън, който стимулира инвестициите в инфраструктура, полупроводници и в прехода към зелена енергия. 

Тя е поредният служител от администрацията, който направи това, два дни след като президентът представи това, което Белият дом нарече „крайъгълен камък“ за неговата икономическа политика, „Байдъномика“, като кабинетът му се стреми да засили обществената подкрепа преди изборите през 2024 г.

Йелън каза, че политиките на Байдън се коренят в това, което тя изложи в началото на миналата година като „модерна икономика на предлагането“.

Идеята е да „дадем приоритет на инвестициите в нашата работна сила и нейната производителност – за да повишим тавана за това, което икономиката ни може да произведе“, изтъква Йелън, подчертавайки как Закона за инфраструктурата, Законът за наука и полупроводници и законодателството за ограничаване на инфлацията съставляват „една от най-важните икономически инвестиции“, правени някога в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 30.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Да де ама петте процента от ниска база са пет пъти.Та сакам да кажа че Ердо е по-добар за минфин на краварите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още