IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият руски самолетоносач може да се върне на служба до края на 2024 г.

Зеленски и Шолц призоваха за удължаване на зърнената сделка

08:49 | 04.07.23 г. 3
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Единственият самолетоносач на Русия „Адмирал Кузнецов“, чиято поправка премина през поредица от забавяния, може отново да влезе на служба до края на следващата година, съобщи руската осведомителна агенция ТАСС.

Корабът, който беше пуснат на вода през 1985 г., трябваше да премине през поправка и отново да влезе на служба през 2023 г.

„Според коригирания план фабричните морски изпитания на самолетоносача трябва да започнат през пролетта на 2024 г.“, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник от министерството на отбраната.

„Ако при изпитанията възникнат засечки, корабът може да бъде предаден на флотилията в края на 2024 г. Ако нещо се обърка по време на изпитанията, отлагането за 2025 г. е неизбежно“, допълва източникът.

През декември 2019 г. най-малко един военнослужещ загина, а 12 други бяха ранени при пожар на борда на кораба. Предишната година той претърпя щети по време на ремонтни дейности, когато плаващият док, който го държеше, потъна и кран се удари в палубата му.

Самолетоносачът стана известен във Великобритания през 2017 г., когато тогавашният министър на отбраната Майкъл Фалън го нарече „кораб на позора“, когато премина през води близо до английското крайбрежие, бълвайки черен дим.

Излитанията и кацанията на летище "Внуково" в Москва са временно ограничени

Излитанията и кацанията на московското летище "Внуково" бяха ограничени във вторник сутринта "по технически причини извън контрола на летището", съобщи Федералната въздушна и транспортна агенция, Росавиация, в канала си в Телеграм, цитирана от Ройтерс. 

Ограниченията са в сила до 8 ч местно време, уточни агенцията. Тя допълни, че редица полети са пренасочвани към други летища. Останалите летища в Москва функционират нормално. 

Засега не е ясно дали промените са свързани с дроновете, които бяха засечени рано във вторник близо до Москва. 

Зеленски и Шолц призоваха за удължаване на зърнената сделка

Украинският президент Володимир Зеленски и германският канцлер Олаф Шолц призоваха за удължаване на зърнената сделка, която позволява безопасен износ на зърно и изкуствени торове от украинските черноморски пристанища, съобщи официален представител, цитиран от Ройтерс.

Двамата отправиха призива по време на телефонен разговор, каза говорител на Шолц.

В нощното си видеообръщение и в канала си в Телеграм Зеленски заяви, че с Шолц са се съсредоточили върху сътрудничеството в областта на отбраната и предстоящата среща на върха на НАТО в Литва, където Украйна иска да получи индикация за бъдещо членство в алианса.

Той допълни, че е недопустимо да има „недостиг на сигурност в Европа, който би провокирал руска тирания и агресия“.

„Русия ще се опита да завземе една или друга част от Европа само когато види някаква форма на несигурност. Когато всичко е сигурно и ясно, руската тирания няма да посмее да наруши сигурността“, каза Зеленски.

Двама убити при руска атака с дрон в Суми

При руско нападение с дрон загинаха най-малко двама души, а 19 бяха ранени в северния украински град Суми. Това накара президента Володимир Зеленски да призове за голямо модернизиране на противовъздушната отбрана на Украйна, предава Ройтерс.

Държавна сграда и две жилищни сгради са пострадали при нападението, извършено с четири дрона, съобщи областната администрация в Суми в канала си в Телеграм.

Публикувани кадри от украинската служба за спешна помощ показват разрушени сгради и дворове с разпръснати отломки, докато спасители се борят с пожар.

„За съжаление, нашата страна все още няма достатъчен брой висококачествени противовъздушни системи, които да защитят цялата ни територия и да свалят всички мишени на врага“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

„Ще направим всичко възможно и невъзможно, за да направим противовъздушната ни отбрана най-силната“, допълни той.

По думите му Украйна трябва да защити територията си и „в бъдеще да се превърне в база на европейски противовъздушен щит. Това е абсолютна необходимост и е напълно възможно“.

Той допълни, че украинската отбрана е свалила над 3000 мишени от различен вид през 16-те месеца на войната.

По-рано в понеделник украинската армия съобщи, че е свалила 13 от 17 дрона „Шахед“ иранско производство, използвани от Москва през нощта в отделна атака срещу няколко части на страната.

„Вагнер“ продължава да набира наемници

Ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин призова руското общество да застане на страната на наемниците, докато групата продължава да набира хора за войната в Украйна в явно противоречие с условията на примирието с Кремъл, съобщи Financial Times.

В канала си в Телеграм Притожин, който започна осуетен опит за бунт миналия месец, заяви, че „се нуждаем от вашата подкрепа повече от всякога“ и благодари на поддръжниците в Русия.

В понеделник „Вагнер“ съобщи, че активно набира хора за обучаване в южната руска област Краснодар.

Ходовете се случват въпреки споразумението, обявено от руския президент Владимир Путин, според което бойците на „Вагнер“ трябваше да изберат да подпишат договори с руското министерство на отбраната, да се приберат у дома или да последват Пригожин в изгнание в Беларус.

Пригожин обаче се въздържа да критикува пряко Кремъл.

Хората, които искат да се присъединят към „Вагнер“, са съветвани да изтрият всичките си акаунти в социалните мрежи, защото процесът по набиране на хора е станал по-сложен, съобщи представител на "Вагнер". Предвижда се обучението да трае три седмици в село Молкино в Южна Русия преди изпращането на наемниците в „зоната на специалната военна операция“, както Русия нарича войната в Украйна.

Наемниците подписват договори с „Вагнер“, а не с руското министерство на отбраната. „Нямаме нищо общо с тях. Не сте ли чували изявленията на Евгений Викторович (Пригожин)? Няма да подписваме никакви договори с тях“, каза представител на наемниците.

Пригожин внимаваше да не предизвиква открито Кремъл в гласовото си съобщение в понеделник, като в същото време защити своя „поход за справедливост“ към Москва миналия месец като усилие за борба с предатели и за „мобилизиране на нашето общество“. „Скоро ще видите следващите ни победи на фронта“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 4
мрънмрън
преди 10 месеца
По принцип нямат много логика, струват адски скъпо, вкл и поддръжка, кацането на тях е трудно, с подходящата техника, не са трудни за уцелване, в някои конфликти те просто не могат да участват, както сегашния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
k3n
преди 10 месеца
Защо в една статия се съобщава и за самолетоносача и за Зеленски и Шолц и за "Вагнер" и за какво ли още не ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 15
danchomentata
преди 10 месеца
Ми оно бензиностанцията с ракети по прилича на ракетоносач оти севморпути нема врагове освен Ким Чен Ун http://***.nkeconwatch.com/2008/12/30/status-of-us-food-aid-deliveries-to-north-korea/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още