IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да инвестира още 700 млрд. евро годишно, за да се декарбонизира

Това става ясно от проектодоклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван на 5 юли

16:45 | 04.07.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) трябва да инвестира допълнително 700 млрд. евро годишно, ако иска да декарбонизира икономиката си и да изключи евтините руски изкопаеми горива от своя микс, става ясно от проектодоклад на Европейската комисия, видян от Bloomberg.

По-голямата част от тази сума ще трябва да дойде от частни източници, добавят от Брюксел. Огромната допълнителна инвестиция — значително по-голяма от тази, предложена от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди по-малко от две години — подчертава растящите разходи за постигане на въглероден неутралитет на блока.

„Зеленият преход изисква безпрецедентни инвестиции“, изтъква изпълнителната власт на ЕС в доклада, който все още подлежи на промяна преди публикуването му в сряда. „Пълните разходи и последиците от кризата с климата и биоразнообразието са неизвестни“, признава ЕК.

ЕС, който цели да намали емисиите на въглероден диоксид с 55% до края на десетилетието, трябва да увеличи разходите за чисти технологии на фона на растящата конкуренция в лицето на САЩ и Китай. Блокът също така трябва да гарантира енергийната сигурност, докато загърбва руските енергоизточници, като същевременно се бори с нарастващите разходи по заеми и огромния дълг на компаниите от времето на пандемията от коронавирус.

Европа вече задели 578 млрд. евро, почти една трета от своя миналогодишен бюджет, за действия, свързани с климата за периода от 2021 г. до 2027 г. През ноември 2021 г. – преди нахлуването на Русия в Украйна да предизвика енергийна криза и ускоряване на вече нажежената инфлация – Фон дер Лайен заяви, че ще са необходими 470 млрд. евро годишно за прехода. Тази цифра е по-малка от търсената допълнителна инвестиция в новия доклад.

Като се имат предвид ограничените ресурси в бюджета на ЕС, по-голямата част от новите инвестиции ще трябва да дойдат от частния сектор, като държавите членки трябва да използват и собствените си средства, допълва ЕК. От Брюксел подчертават риска от надпревара за субсидии между страните на блока, което би натоварило единния пазар.

„Нивото на инвестиции в рисков капитал в ЕС, въпреки че догонва САЩ, все още не достига“, става ясно още от проектодоклада. „Това води до по-ниско ниво на иновации, като потенциалът на капиталовите пазари за финансиране на преходите остава недоразвит“, предупреждава ЕК.

Комисията изготвя доклад за стратегическо прогнозиране всяка година, за да информира за изпълнението на своите многогодишни програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
До: cyclop А да си чувал, че БВП на ЕС е 16 трилиона евро?И то годишно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 8
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... в световен мащаб ще са необходими около 125трлн за да се постигне нетна нула , дори се говори вече за отрицателен резултат ... само за ЕС са над 6трлн до 2030 , чайниците и хамериканците също инвестират подобни суми в икономиката си ... от енергетика , през транспорт , до жилищно строителство ... парите ще идват от облагане на борсово търгуемите корпорации ... те затова прилагат ESG стандартите ... парите ще идват от тях , а пък те ще ги събират от фейконафффтите ... чиста работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
ОК, пускаме печатницата за пари на 10та степен? Или откъде? Доколкото съм чувал, 700 милиарда са доста пари. И то "годишно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Нема толко заблокированние золотовалютние резерви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
OHЯ
преди 10 месеца
! ЕС ще направи каквото и колкото трябва , за да се отърве от чаршафи , и колхозници ! А богатия Запад не го мислете . Ако някой е за мислене , то това е една изостанала сибирска територия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още