IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа указ, изискващ всички наемници да се закълнат във вярност към Русия

Това се случи след смъртта на Евгений Пригожин и на фона на неясната съдба на "Вагнер"

10:12 | 26.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин подписа указ, изискващ всички наемници да се закълнат във вярност към Русия – разкритие, което идва след смъртта на лидера на „Вагнер“ Евгений Пригожин, пише CNBC.

Съдбата на „Вагнер груп“ – частна руска военна компания, свързана с конфликтите в Африка, Сирия и Украйна – е несигурна след краткотрайния ѝ бунт през юни.

Пригожин поведе наемниците от „Вагнер“ към Москва след месеци на разочарование, произтичащо от липсата на руски успехи на бойното поле в Украйна. Бунтът беше прекратен без много шум, след разговор между Путин и някогашния му личен готвач Пригожин. Бившият довереник на Кремъл в крайна сметка беше заточен в Беларус.

В четвъртък Путин изпрати съобщения до семействата, свързани със самолетната катастрофа, за която се смята, че е убила Пригожин и висши офицери от „Вагнер“. Случилото се със самолета, който летеше от Москва до Санкт Петербург, е описвано като „публичната екзекуция“ на Пригожин от Путин.

Кремъл отрича да е замесен в свалянето на самолета. Путин заяви, че вече е в ход разследване на инцидента с частния самолет.

Руските следователи съобщиха, че се идентифицират 10-те души, окрити на мястото на катастрофата. Освен това полетните записващи устройства от самолета са извадени и вече се правят тестове.

Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че не е дал гаранции за сигурността на Пригожин след бунта на „Вагнер“ в Русия, но добави, че Путин не стои зад самолетната катастрофа.

„Не мога да си представя, че Путин го е направил, че Путин е виновен за това“, коментира Лукашенко.

Вчера Пентагонът заяви, че първоначалните разузнавателни данни сочат, че лидерът на „Вагнер“ е загинал при самолетна катастрофа в сряда.

„Вероятно Пригожин е бил убит и ние продължаваме да оценяваме ситуацията“, коментира по време на брифинг в Пентагона бригадният генерал от военновъздушните сили на САЩ Пат Райдър.

CNBC и NBC News не са потвърдили смъртта на Пригожин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
хахахаха, колко средновековно ... bend the knee оти че ви млатим с чук! :))) но нищо чудно от тая орда подхоррра изостанала с 300 г. от развития свят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
xapoznai
преди 8 месеца
Наемникът е войник, който се бори или участва във военен конфликт заради лична облага, често без оглед на идеологията, националноста или политическите предпочитания на страната за която се бори.Вярност, също и преданост, лоялност може да се отнася до вярност в любовта, в обещание или клетва, в службата, към суверен, кралско семейство, държавно управлениеСега не съм сигурен какво ниво на интелект е необходимо за да се види, че категориите се самоизключват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
earth1225
преди 8 месеца
Хората са казали: Насила хубост не става.Когато човек се о*ере и прати цяла развита, Европейска държава в трета дивизия, то всичко е вече.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
evlogi
преди 8 месеца
Малееййй, смятайте ся ква опашка ще се оформи у нас пред ведомството на Митрофанова..Зер по нашенско наемници на Кремъл да искаш...Най-отпред ще е разбира се , Зеленият Чорап, следван от Костята,Маяма,*** и още , и оше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
естествено , че зануленият е поръчал диригента ... очевидно е по следите от шрапнели по откритите останки от фърчилото ... на тази територия така се уреждат претенциите за власт ... :))) ... и сега подпоручиците отиват в масква на килимчето да целуват ръката с пръстена , дето държи скиптъра ... клетви , самобичуване , демонстрации на вярност ... имате ли спомен , драги съфорумци , за церемонията по инаугурация на детеубиеца ?! феодално средновековие в най-мирната 1/8 от света ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още