IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1000 души са загинали след мощно земетресение в Мароко*

Епицентърът е в труднодостъпен планински район на около 70 км югозападно от Маракеш

10:54 | 09.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Jalal Morchidi
Снимка: EPA/Jalal Morchidi

Над 1000 души са загинали след земетресение с магнитут около 7-ма степен в Мароко тази нощ, предава Ройтерс, като се позовава на мароканската държавна телевизия.

Данните за жертвите са на мароканското вътрешно министерство. Съобщава се и за повече от 1200 ранени.

От Министерството на външните работи на България посочват, че няма данни за загинали и пострадали българи.

Епицентърът е в труднодостъпен планински район на около 70 км югозападно от Маракеш. Засегнати от труса са провинциите Ал Хауз, Уарзазат, Маракеш, Азилал, Чичауа и Тарудант.

Жители на Маракеш, който е най-близкият до епицентъра на земетресението голям град, разказват, че в историческата част на града им има паднали сгради. Местна телевизия излъчи кадри на паднало минаре на джамия, което се е срутило върху автомобили.

Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 2004 г., когато при земен трус загинаха над 600 души. Властите предупреждават за очаквани вторични трусове.

Съболезнования във връзка със земетресението в Мароко поднесе индийският премиер Нарендра Моди, който днес и утре е домакин на срещата на Г-20 в Делхи.

"Изключително съм натъжен от загубата на (човешки) животи при земетресението в Мароко", написа Моди в социалната платформа Х. "В този трагичен час мислите ми са с народа на Мароко. Съболезнования на тези, които са загубили близки", казва се още в публикацията на индийския лидер.

Съболезнованията си поднесе и германският канцлер Олаф Шолц.

(БТА)

* Актуализирани данни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 09.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още