IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия няма да позволи бежанската криза да излезе извън контрол

Над 204 хил. души са поискали убежище в Германия до август

22:20 | 02.10.23 г.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството му ще гарантира, че сегашното положение с бежанците няма да излезе извън контрол и че мигранти без документи ще бъдат връщани в родината им по-бързо в бъдеще, предава Bloomberg.

Отхвърлените лица, търсещи убежище, „ще трябва да напуснат отново“, каза Шолц на среща в кметството на Хамбург в понеделник. „Винаги ще работим срещу загубата на контрол, защото това не е добре за която и да е държава или демокрация“, допълни той.

Канцлерът каза още, че общо законодателство на ЕС в областта на имиграцията ще гарантира, че мигрантите ще бъдат регистрирани в страната членка на съюза, от която са влезли в блока за първи път. Между 70% и 80% от влезлите в Германия хора преди това са били в друга страна членка на ЕС, „но не са били регистрирани там“, заяви Шолц.

Трипартийното коалиционно правителство на германския канцлер е подложено на нарастващ натиск да промени разхлабените имиграционни политики в страната заради силно нарастващия брой на привържениците и засилващата се политическа заплаха от крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Над 204 хил. души са поискали убежище в Германия до август, ръст със 77% спрямо същия период на миналата година, сочат данни на правителството. Много местни власти предупреждават, че вече не могат да осигурят жилище.

Лидерът на консервативната опозиция Фридрих Мерц предложи на Шолц подкрепата си за промени в законодателството на страната за предоставяне на убежище, но Зелената партия, която заедно с либералните Свободни демократи е част от правителството на Шолц, ръководено от Германската социалдемократическа партия, до момента се противопоставя на каквито и да било промени.

Тъй като политическото убежище е гарантирано съгласно германската конституция, всяко затягане на ограниченията ще изисква мнозинство от две трети в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още