IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранската активистка Наргес Мохамади получи Нобеловата награда за мир

Защитничката на правата на жените в момента излежава множество присъди в затвора Евин в Техеран

12:50 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Forbes@Twitter
Снимка: Forbes@Twitter

Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените, която в момента е в затвора, спечели Нобеловата награда за мир за 2023 г., съобщава Ройтерс.

Като една от водещите активисти в защита на човешките права в Иран Мохамади води кампании за правата на жените и премахването на смъртното наказание.

Определяйки Мохамади като „борец за свобода“, ръководителят на Норвежкия Нобелов комитет започна речта си, като каза на фарси думите за "жена, живот, свобода" - един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство.

„Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потисничеството на жените в Иран и нейната борба за насърчаване на човешките права и свобода за всички“, каза Берит Райс-Андерсен.

В момента Мохамади излежава множество присъди в затвора Евин в Техеран, възлизащи на около 12 години лишаване от свобода, според правозащитната организация Front Line Defenders, един от многото периоди, в които тя е била задържана зад решетките.

Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата.

Тя е заместник-ръководител на Defenders of Human Rights Center, неправителствена организация, ръководена от иранската адвокатка Ширин Ебади, носителката на Нобелова награда за мир за 2003 г.

Мохамади е 19-ата жена, спечелила 122-годишната награда и първата, откакто Мария Реса от Филипините спечели наградата през 2021 г. заедно с руснака Дмитрий Муратов.

Нобеловата награда за мир на стойност 11 млн. шведски крони, или около 1 млн. долара, ще бъде връчена в Осло на 10 декември, годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който основава наградите чрез завещанието си от 1895 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още