IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е достъпно образование за бежанците у нас в помощ на трудовия пазар?

Основното предизвикателство пред борбата с изкореняването на бедността е ниското заплащане, казва Владислав Дамянов

22:25 | 17.10.23 г.

България изпитва недостиг на работна ръка, а пазарът на труда би могъл да поеме още кадри, предимно квалифицирани, възползвайки се от засиления бежански поток – както от Украйна, така и от Близкия изток. Това каза Владислав Дамянов, координатор кариерно и личностно развитие в Каритас София в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Срещаме обаче големи предизвикателства, свързани с езиковата бариера и с възможностите за предоставяне на квалифициран труд“, каза гостът. И допълни, че се работи в посока достъпно образование на бежанците, така, че да може да се преквалифицират и да отговорят както на езиковите нужди на пазара на труда, така и на останалите квалификационни изисквания.

"Чисто на законова основа не всичко е изчистено, тоест очакваме и там да има промени, за да може образованието да бъде по-достъпно и ясно за новодошлите в България", допълва гостът.

Сектори като строителство, услуги и хранително-вкусова промишленост са подходящи за хора, идващи от страните от Близкия изток, уточни събеседникът. За тези с по-висока квалификация са отворени и инженерни специалности и високи технологии, споделя Дамянов.

По повод Международния ден за изкореняване на бедността (17 октомври) Дамянов коментира, че към днешна дата светът без бедност изглежда по-скоро като утопия. По негови думи подобна миграция на хора в глобален план, като случващата се в момента, не е имало от Втората световна война насам, а създаването на този миграционен процес води до възникването на нови уязвими групи, за които трябва да се осигуряват допълнителни политики и условия.

"Основното предизвикателство пред борбата с изкореняването на бедността е ниското заплащане в световен мащаб като това естествено рефлектира и върху пазара в България. Твърде малко хора в света печелят повече от средната работна заплата", каза гостът.

Той споделя, че всички международни организации се стремят да създадат възможности за постоянна трудова заетост, но това е твърде трудна задача предвид икономическата нестабилност, на която ставаме свидетели през последните години. В тази връзка Дамянов допълва, че неправителствените организации се появяват именно в отговор на нуждите на уязвимите групи.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още