IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлински статуи нагнетяват напрежение в културните войни на Германия

Продължаващият процес на обновяване фасадата на двореца в Берлин буди опасения относно крайнодесните течения в страната и тяхното влияние върху обществеността

16:30 | 23.03.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Тихо извисяващо се в сивото берлинско небе, най-новото допълнение към силуета на германската столица лесно се пропуска от пътниците, минаващи по булевард „Унтер ден Линден“. Осем статуи на старозаветни пророци, всяка с височина над 3 метра и тегло 3 тона, бяха монтирани миналата седмица в кръгова формация около купола на двореца в центъра на метрополията, пише Guardian.

Дали тези мъдреци, направени от пясъчник, са просто невинни наблюдатели, пренебрегващи приливите и отливите на германската история, или воини в културната война за бъдещето на страната е предмет на разгорещен дебат. Критиците казват, че изграждането на Исаия, Йезекиил и компания е емблематично за тихата манипулация на престижен архитектурен проект от сенчеста група дарители с националистически наклонности.

„Изглежда, че имаме работа с целенасочено проникване в Берлинския дворец на фундаменталистки десни, които искат да го превърнат в символ на християнската и по този начин „бяла“ етническа Германия “, коментира Юрген Цимерер, професор по глобална история в Университета на Хамбург, който обърна внимание на ислямофобските коментари на поне един от дарителите на статуите.

Берлинският замък е проект с лицето на Янус от самото начало, който гледа назад и напред едновременно. Когато парламентът на Германия гласува през 2002 г. за изграждането на реплика на двореца от XVIII век, който е разрушен от социалистическото правителство на Източна Германия след Втората световна война, той решава, че източната фасада трябва да бъде запазена в модернистичен стил на решетка.

За да се противодейства на националистическия символизъм, вътрешността на сградата трябваше да приюти Хумболтовия форум, колекция от африканско, азиатско и друго неевропейско изкуство, която стана достъпна за обществеността през 2021 г.

По-голямата част от бароковия екстериор обаче трябваше да бъде преустроен в подобен стил, за да зарадва почитателите на консервативното пруско благородство, което формира и доминира Германската империя през 1871 г. В опит да се намали тежестта върху обществените разходи, трябваше да бъде платено и от тези ентусиасти: докато разходите за сърцевината и интериора на берлинския дворец бяха поети от държавата, неговият декоративен екстериор трябваше да бъде финансиран само от асоциация на частни дарители.

Липсата на подходяща система за проверка, вградена в това необичайно споразумение, според критиците, сега има обратен ефект. Тъй като официалната реконструкция приключи през 2020 г., асоциацията на дарителите постепенно добави незадължителни декоративни елементи, които въвеждат допълнителни религиозни нюанси във вече символично претоварената сграда.

Християнизиран купол беше издигнат на върха на двореца през 2020 г., допълнен с лента от текст, съставен от крал Фридрих Вилхелм IV от XIX век, призоваващ всички народи да се подчинят на християнството. Миналата година беше добавен голям герб с пруски черен орел над входа на Хумболтовия форум, обърнат на запад.

Плановете за модерни архитектурни елементи, предназначени да контекстуализират проблематичната история на Германия – като неонова табела, закриваща групата през нощта или големи букви, изписващи думата „Съмнение“ – междувременно отпаднаха встрани поради недостиг на публични финанси и липса на политическа воля.

Историкът Цимерер казва, че използването на християнски елементи е особено проблематично предвид етоса на музея в двореца, чиито галерии работят усилено, за да контекстуализират наследството на изложените предмети. В петък Humboldt Forum откри нова изложба за ограбено изкуство от времето на наполеоновите завоевания, нацисткия период и колониалната епоха.

„И тогава имате тази фасада, която е напълно безкритична в носталгичното си хвалебствие към протестантското християнство, от което Германската империя черпи вярата си в собственото си надмощие“, изтъква Цимерер.

„Съединяването на протестантството и имперските амбиции при династията Хоенцолерн не е повод за смях“, коментира Филип Освалт, историк на архитектурата в университета в Касел, който е един от най-изявените критици на Берлинския дворец. „Ако сега говорим за ислямистки свещени воини, тогава това са били християнски свещени воини“.

Идеологическите пристрастия на някои от донорите бяха подложени на нов контрол. Докато кранове издигаха статуите миналата седмица, стана публично достояние, че фигурата на пророк Данаил е била частично платена от Вера Ленгсфелд, бивш източногермански дисидент, която твърди в публикация в блог от 2019 г., че Германия „заменя собственото си население ”, повтаряйки теорията на конспирацията за „голямата подмяна” на крайнодесните националисти.

Дарителска плоча за покойния банкер Ерхард Бьодекер беше премахната от портала на двореца през 2021 г., след като излязоха наяве писания, в които той се противопоставя на парламентарната демокрация и оспорва, че 6 милиона евреи са загинали в Холокоста.

Основателят на германския седмичник Junge Freiheit, свързан с германската нова десница, е посочен като финансов дарител на уебсайта на Асоциацията на дарителите на двореца в Берлин.

Асоциацията на донорите твърди, че е проверила финансови вноски за парични инжекции от „Алтернатива за Германия“, но признава, че самоличността на лицата зад 25 милиона евро не може да бъде установена.

В изявление Humboldt Forum казва, че е жалко, че някои от даренията, дошли чрез дарителската асоциация, произхождат от „националистическа консервативна и дори антидемократична среда, която смятаме за проблематична“.

Но организацията настоя, че тези „проблематични“ дарения съставляват само малка част от общия принос за възстановяването на фасадата. Като един от стоте дарители, които са допринесли за статуята на пророк Даниил, дарението на Ленгсфелд е „практически без значение“, а символиката на еврейски пророк от Стария завет далеч не е откровено християнска във всеки случай. Затягането на регулациите през 2021 г. означава, че в бъдеще няма да бъдат разрешени повече анонимни дарения.

Говорител на Humboldt Forum също отхвърли твърдението, че донорите са успели активно да оформят екстериора на фасадата, като каза, че макар някои елементи да не са били част от първоначалното конкурсно предложение от 2008 г. на италианския архитект Франко Стела, те са били включени в план от 2010 г., който е приветстван от Бундестага.

Критикът Освалт не е съгласен с това. „Много е просто: ако нямаше пари от частни дарители, елементи като купола никога нямаше да бъдат построени“, изтъква той.

„Не става въпрос за това дали реконструкцията на исторически сгради е правилна или грешна сама по себе си. Въпросът е, че реконструкцията не е неутрален научен процес, а културна програма, която идва с определени ценности и трябва да обсъдим дали тези ценности все още ни представляват. Да се ​​преструваме, че това е само дебат за красотата и „автентичната“ история, означава да играем по свирката на крайната десница“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
evlogi
преди 1 месец
То ако слушаме *** като цитирания професор Цимерер от Университета в Хамбург, трябва да махнем и християнските статуи от Свети Петър в Рим...Заради такива като него Европа губи християнската си идентичност, която я превърна във водещата научна и културна сила която е, или поне която беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още