IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank: Германия е едва в средата на имотната си криза

Цените на офисите в страната може да намалеят с още 10%, сочи прогноза

09:00 | 14.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия е в средата на четиригодишна имотна криза, която ще доведе до още загуби и потиснати продажби на нежелани имоти, заяви ръководителят на отдела за имотен бизнес на Commerzbank, цитиран от Ройтерс.

Най-голямата икономика в еврозоната е обхваната от най-тежката имотна криза поне от световната финансова криза през 2007-2009 г. насам, след като рязък ръст на лихвите по заемите и по-високият дял на по-рисковото кредитиране тласнаха сектора към един от най-големите спадове в Европа.

„Смятаме, че в момента сме в средата след две години на криза и още две години на криза пред нас“, каза Хенинг Кох, главен изпълнителен директор на Commerz Real на имотната конференция MIPIM, която се провежда на френската Ривиера в Кан.

Кох очаква повече инвеститори да изтеглят пари от сектори и повече собственици на имоти да станат продавачи по принуда. „Все още виждаме труден, дълъг път напред“, отбеляза той.

Commerz Real, която е филиал и пълна собственост на Commerzbank, е голям собственик на имоти в Германия и има имотни активи за около 34 млрд. евро в света.

Вълната на проблеми в германската имотна индустрия предоставя на компанията възможности за покупка, заяви Кох и добави, че следи планирани продажби на многобройни проекти, които са собственост на фалиралата австрийска имотна компания Signa.

„Ние определено следим тези ситуации. Искаме да купуваме при обявена несъстоятелност, защото имаме сигурно правно убежище и рамка“, отбеляза Кох, но допълни, че цените трябва да отразяват пазарните реалности.

Надзорници на Европейската централна банка (ЕЦБ) отново предупредиха тази седмица, че бизнес имотите са „особено уязвими“ към повишаването на лихвите напоследък.

Анализатори твърдят, че експозицията на големите банки към САЩ и Европа е управляема и повечето имат провизии за по-голямо влошаване на портфейлите им с имотни кредити.

Но инвеститорите следят особено внимателно някои специализирани кредитори. Книжата и облигациите на германската Deutsche Pfandbriefbank (PBB) поевтиняват на фона на притеснения заради експозицията ѝ към имоти, включително към САЩ, където свободните офис площи се увеличиха след пандемията. PBB отписа значителна част от имотните си заеми миналата седмица.

Герхард Мейтингер, ръководител на имотните финанси в PBB за Германия, заяви пред Ройтерс в Кан, че според него цените на офисите на не толкова желани „вторични“ локации може да намалеят с още 10% в Германия, но допълни, че пазарът е „близо до дъното“.

Мейтингер отбеляза, че кредиторът удължава повече заеми, за да помогне на собственици на имоти да се справят, като делът на удължените заеми е нараснал до 50% спрямо 30 на сто преди пандемията.

Банката има по-слаба експозиция от алтернативните кредитори като компании за управление на активи и застрахователни компании, които са предприели по-рисково кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още